Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu - shmyo@gelisim.edu.tr
18 Ağustos 2021 Çarşamba
Zeytinyağının Sağlık Etkileri
“Akdeniz ülkelerinde kardiyovasküler hastalıklar ve kanser sebebi ile ölüm riskinin diğer Avrupa ülkelerine göre çok daha düşük olduğu bilimsel bir gerçekliktir.” diyen İstanbul Gelişim Üniversitesi Öğr. Gör. Ezgi Genç, Akdeniz diyetinde beslenmenin temel kaynağını oluşturan zeytinyağının düzenli tüketiminin, insan sağlığı üzerine çeşitli yararlı etkileri olduğunu vurgulamaktadır.
Genç sözlerine şu şekilde devam etmektedir: “Zeytin (Olea europaea), üretimi ilk çağlara dayanan bir bitkidir. İncil’de bu bitki kutsal olarak nitelendirilmektedir. Adı her zaman iyilik ve sağlıkla anılan bu bitki zaman içerisinde barışın ve mutluluğun bir sembolü olarak da görülmeye başlanmıştır. Zeytinyağı ise iyiliğin ve saflığın sembolü olmuştur. Günümüz dünyasında sağlık ve doğal beslenme trendi giderek daha fazla ilgi toplamaktadır. Bu artan ilgiden zeytin ve zeytinyağı da nasibini almıştır. Bu trendi insanların zaman içerisinde artan gelir düzeyi ve yükselen hayat standartları da desteklemiş ve diğer bitkisel yağlara kıyasla nispeten pahalı olan zeytinyağının kendisine yeni pazarlar bulması ile sonuçlanmıştır.”
“Naturel sızma zeytinyağının diğer yemeklik yağlara göre nispeten daha pahalı olmasının altında onun daha üstün olan beslenme nitelikleri yatmaktadır.
Zeytinyağı tüketiminin faydaları şu şekilde özetlenebilir:
İçerdiği lipit profilleri; kan basıncı, yemek sonrası hiperlipidemi, endotel disfonksiyonu, oksidatif stres ve antitrombotik profiller gibi kardiyovasküler risk faktörlerini azalmaktadır.
Yapılan çalışmalar monoenik yağ asitlerince (oleik asit) zengin zeytinyağının; kanser, kardiyovasküler hastalıklar, obezite, metabolik sendrom, tip 2 diyabet ve hipertansiyon gibi ciddi sağlık risklerinin azalmasında etkili olduğunu doğrulamaktadır.
Zeytinyağı içerdiği minör bileşenler ile de sağlığa faydalıdır. Zeytinyağındaki fenolik bileşikler, antioksidan ve antienflamatuar özellikler göstermektedir.
Tüm bunlara ek olarak zeytinyağının baskın yağ asidi olan oleik asidin beslenme ile alınmasının yaşa bağlı bilişsel gerileme ve Alzheimer hastalığına karşı koruyucu olduğu literatürde bildirilmiştir.”
Genç sözlerini şu şekilde özetlemektedir: “Daha uzun ve sağlıklı bir ömür yaşaması ile nam salmış Akdenizlilerin (İspanya, Yunanistan ve İtalya) üstün sağlık özelliklerinin zeytinyağından geldiği artık tüm dünyanın bildiği bir gerçek haline gelmiştir. Artık hangi yağı yemeliyiz sorusuna cevap olarak sayılabilecek yağlardan birisi mutlaka “zeytinyağı”dır, diyebiliriz.”
Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu 2024-2025 Akademik Yılı Açılış Toplantısı gerçekleştirildi. SHMYO Müdürü Prof. Dr. Mustafa Nizamlıoğlu’nun açılış konuşmasıyla başlayan toplantıya; Rektör Prof. Dr. Bahri Şahin, ...