Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu - shmyo@gelisim.edu.tr
02 Nisan 2019 Salı
Dünya Otizm Farkındalık Günü
İstanbul Gelişim Üniversitesi (İGÜ), Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu (SHMYO), Çocuk Gelişimi Program Başkanı Öğr. Gör. Merve Mercan Dünya Otizm Farkındalık Günü hakkında konuştu.
Otizm Spektrum Bozukluğu, iletişim becerilerinde yetersizlik ve tekrarlayan kendini uyarıcı davranışlar ile tanımlanan bir nöro-gelişimsel bozukluk olduğunu vurgulayan Öğr. Gör. Merve Mercan, “Otizm kelime anlamı olarak içe yöneliklik anlamına gelmektedir. Bu farklılığa sahip çocukların belirgin bir fiziksel görünümleri olmadığı gibi nedeni de net olarak saptanamamıştır. Ancak nedenleri arasında genetik faktörlerin, beyinde işlevsel anomalinin, çevresel koşulların ve aşıların olabileceği iddia edilmektedir. Bu iddiaların hiçbirini tam anlamıyla destekleyen bir veri henüz bulunamamıştır. Tüm farklılık gruplarında olduğu gibi otizmde de erken tanı, erken rehabilitasyon için oldukça büyük önem taşımaktadır” dedi.
Öğr. Gör. Merve Mercan açıklamasına şu şekilde devam etti: “Erken tanı için çocukların bizlere verdikleri ipuçlarını takip etmek gerekmektedir. Bu belirtiler; çocuğun göz kontağı kurmakta zorlanması ya da hiç kuramaması, adına tepki vermemesi, söylenenleri duymuyor izlenimi vermesi, sallanma, değişikliğe toleransın az olması ya da hiç olmaması, dokunma ve dokunulmaya tepkili olması olarak sayılabilir. Ebeveynlerin bu belirtilerden bir ya da birkaçını fark ettiği an bir uzmana başvurmaları erken tanı ve tedavi için büyük önem taşımaktadır”
Yapılan araştırmalar uygun özel eğitim hizmetiyle bu bireylerin toplumsal yaşama ayak uydurma konusunda başarılı olabileceklerini gösterdiğini belirten Öğr. Gör. Merve Mercan, “Diğer yandan otizme sahip yazar, müzisyen, mimar ve bilim adamları da bulunmaktadır. Bu durum otizme sahip her çocuğun bu meslek gruplarından birine dahil olacağı anlamına gelmemekte ancak bu ihtimalin de olduğu gerçeğini göz önünde bulundurmak açısından faydalı görülmektedir” ifadelerini kullandı.
Mercan, tüm bu bilgiler ışığında otizm konusunda farkındalık yaratmak, erken tanı ve eğitsel desteğin sağlanmasına yol açacak ve bu bireylerin topluma kazandırılmasını sağlayacağını ifade etti.
Öğr. Gör. Merve Mercan açıklamasına şöyle devam etti: “Bu amaç doğrultusunda Birleşmiş Milletler Nisan ayını Otizm Farkındalık Ayı olarak, 2 Nisan tarihini ise Otizm Farkındalık Günü olarak ilan etmiştir. Bu doğrultuda Nisan ayı boyunca tüm dünyada geniş çaplı farkındalık çalışmaları yürütülmektedir. Bizler de otizmin farkında olduğumuzu, otizmin bir eksiklik değil bir farklılık olduğunu ve uygun eğitimle toplumsal yaşam becerilerini edinip topluma dahil olabileceklerinin bilincinde olarak bu günü tüm öğrencilerimizle birlikte anlamlı şekilde geçirme çabasındayız. İstanbul Gelişim Üniversitesi (İGÜ), Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu (SHMYO) olarak bir kez de biz: otizmin farkındayız. Onların yanındayız! Diyoruz” dedi.
Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu 2024-2025 Akademik Yılı Açılış Toplantısı gerçekleştirildi. SHMYO Müdürü Prof. Dr. Mustafa Nizamlıoğlu’nun açılış konuşmasıyla başlayan toplantıya; Rektör Prof. Dr. Bahri Şahin, ...