İstanbul Gelişim Üniversitesi Öğr. Gör. Melis Merve Çakal, Covid-19’ a karşı ameliyathanede uygulanabilecek önlemler ile ilgili açıklamalarda bulundu. Aynı zamanda Çakal, "Koruyucu ekipman kullanmak bulaş riskini azaltır" dedi.
Yeni koronavirüs (COVİD-19), Çin’in Wuhan eyaletinde ortaya çıkıp, Dünya Sağlık Örgütü tarafından Ocak 2020 ‘de duyurulan ve tüm dünyayı sarmış olan bir hastalıktır.
Çakal, bu hastalıktan en çok etkilenen kişiler arasında sağlık çalışanları bulunduğunu söyledi. Hastane çalışanlarının Covid’ ten korunmak için koruyucu ekipman kullanımı çok önemlidir. Kişisel koruyucu ekipmanlar; maske, eldiven, göz koruyucu ve koruyucu kıyafet olarak sıralanabilir.
Buna örnek olarak Öğr. Gör. Melis Çakal, sağlık bakanlığının yayınladığı kılavuza göre hastanın koruyucu ekipman olarak tıbbi(cerrahi) maske takmış, sağlık çalışanının ise tüm kişisel koruyucu ekipmanı doğru kullanmış olduğu durumda riskli değerlendirilmeyeceğini belirtildiğini söyledi. Bunun yanında tıbbi maske takmamış bir hasta ile tüm kişisel koruyucu ekipmanı doğru kullanan bir sağlık çalışanı da riskli değerlendirilmez dedi. Çakal, bu örneklerden yola çıkarak çalışma saatleri boyunca kişisel koruyucu ekipman kullanımı hastalıktan etkilenmemek için önemlidir dedi.
Aynı zamanda Öğr. Gör. Melis Çakal, pandemi sürecinde cerrahi alan enfeksiyonları da dikkate alındığında cerrahi alanlarda COVİD-19 için alınan önlemler özellikle bilinmelidir diye ekledi.
Genel olarak bu önerileri sıralayacak olursak;
-
Ameliyata alınacak her hasta için mümkünse hızlı tanı kitleri kullanılarak COVİD pozitif olan vakalar belirlenmelidir.
-
Ameliyathane içerisinde sosyal izolasyon kuralları uygulanmalı, görevli olmayan sağlık çalışanı alanda bulunmamalıdır.
-
COVİD pozitif olarak tespit edilen vakalar diğer vakalardan uzak tutulmalı, operasyon için ayrı bir alan oluşturulmalıdır.
-
COVİD pozitif vakalar için kullanılan malzemeler diğer vakalarda kullanılmamalıdır.
-
Ameliyathanede kullanılan kıyafetlerin ayrı bir alanda depolanması sağlanmalı ve ayrılan alandan sterilizasyona gönderilmelidir.
-
COVİD pozitif vakalarda görev alan cerrahi ekip düzenli olarak kontrol edilmeli, eğitimler ile koruyucu ekipmanların önemi ve COVİD’ ten korunma yöntemleri anlatılmalıdır.
Öğr. Gör. Melis Merve Çakal sözlerini tamamlarken sağlık çalışanlarına özverili çalışmalarından dolayı teşekkür etti.