Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu - shmyo@gelisim.edu.tr
25 Nisan 2021 Pazar
Covid-19 Sürecinde Obeziteye Dikkat
İstanbul Gelişim Üniversitesi Öğr. Gör. Melis Merve Çakal, pandemi sürecinde obeziteye dikkat çekti. Öğr Gör. Melis Merve Çakal "Pandemi koşullarında sağlıklı yaşam biçimi davranışları terk edilmemelidir" dedi.
Çin Halk Cumhuriyeti’nin Hubei eyaletine bağlı Wuhan’da Aralık 2019’da ilk karşımıza çıkan Covid-19 virüsünün neden olduğu hastalık, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından 12 Mart 2020’de pandemi olarak ilan edildi. Bu hastalığın yayılımını önlemek için ise kişisel koruyucu ekipman kullanımı, sosyal izolasyon ve karantina altına alınma uygulanmaya başlamıştır.
Öğr. Gör. Melis Merve Çakal, "Bu uygulamalar bireylerin sosyal hayatlarında değişiklik yapmak zorunda bırakmıştır ve bu değişiklikler sonucu bireyler sağlıklı yaşam biçimi davranış alışkanlıklarından uzaklaşmak durumunda kalmıştır" dedi. Öğr. Gör. Melis Merve Çakal, "Covid-19’un bulaşma oranını engellemek için uygulanan sosyal izolasyon ve karantina altına alınmak gibi önlemler bireylerin stres yönetimini zorlaştırmakta olduğunu ifade etti ve bunun sonucunda bireyler spor yapma veya günlük hareketlerinin kısıtlanmasının yanında gereğinden fazla kalori alma alışkanlıkları kazanmaya başlamışlardır" dedi.
Öğr. Gör. Melis Merve Çakal, "bireylerin değişen alışkanlıkları sonucu beden kitle indekslerinin kontrolsüz artması söz konusu olmaktadır" dedi. Ayrıca Öğr. Gör. Melis Merve Çakal, beden kitle indeksinin kontrolsüz artması obeziteye neden olmaktadır, obezitenin neden olduğu yandaş hastalıklar diyabet, kalp-damar hastalıkları ve ortopedik sorunlar gibi sayılabilir dedi. Öğr. Gör. Melis Merve Çakal, "Salgın nedeniyle yoğun bakımda bakılan hastaların yandaş hastalıklarının da olması hastaların bakım ihtiyacını arttırmaktadır" dedi. Ayrıca Çakal, bu durumun sağlık çalışanlarının iş yükünü arttırmakta olduğunu ve hastaların ise yoğun bakımda kalış süresi uzattığını ifade etti. Öğr. Gör. Melis Merve Çakal, "Covid-19 sürecinde artan obezite prevelansı sonucu hastalıkların önüne geçilmelidir" dedi. Çakal, bunun için evde kaldığımız bu süreçte yapabileceğimiz öncelikli uygulamaları; ev ortamına uygun egzersizler yapmak, yenilen besinlerin besin ve kalori değerlerini kontrol ederek tüketmek, stresle baş etme yöntemleri için destek almak olarak sıraladı.
Öğr. Gör. Melis Merve Çakal sözlerini şu şekilde tamamladı: "Kısacası pandemi koşullarında sağlıklı yaşam biçimi davranışları terk edilmemelidir. Sağlıklı olabilmek için dengeli ve yeterli beslenmeye önem vermeli, karantina sürecinde ev ortamına uygun spor yapmayı ihmal etmemeliyiz"
Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu 2024-2025 Akademik Yılı Açılış Toplantısı gerçekleştirildi. SHMYO Müdürü Prof. Dr. Mustafa Nizamlıoğlu’nun açılış konuşmasıyla başlayan toplantıya; Rektör Prof. Dr. Bahri Şahin, ...