Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu - shmyo@gelisim.edu.tr
20 Nisan 2021 Salı
Biyoremediasyon
İstanbul Gelişim Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Tıbbi Laboratuvar Teknikleri Dr. Öğr. Üyesi Arzu Özgen Biyoremediasyon hakkında bilgi verdi.
Biyoremediasyon çevre kirleticilerin mikroorganizmalar kullanılarak bulundukları ortamdan uzaklaştırılması sürecidir. Biyoremediasyonun yaygın olarak görüldüğü durumlar, petrol sızıntıları, asidik madencilik sebebiyle kirlenmiş topraklar, yer altı boru sızıntıları ve böcek ilaçları, gübreler gibi tarımsal kimyasallar ile kirlenmiş yer altı ve yer altına sularıdır.
Bu toksik bileşikler diğer bir ifadeyle kirleticiler, mikroorganizmalarda bulunan enzimler tarafından metabolize edilirler.Örnek olarak selenyum ve arsenik gibi toksik kirleticiler biyoremediasyon süreci ile ortamdan uzaklaştırılmaktadır. Bir diğer örnek olarak civa bazı pestisitlerin aktif bileşeni olarak ve yine pil üretimi gibi süreçlerde endüstride kullanılmaktadır. Metil civa canlı dokularda biriktiği için oldukça toksiktir. Çeşitli bakteri türleri toksik civanın toksik olmayan formlara dönüşmesini sağlayabilir. Örnek olarak, Pseudomonas aeruginosa toksik formu toksik olmayana dönüştürebilir.
Prokaryotların biyoremediasyon amaçlı kullanımlarına en güzel örneklerden birisi de petrol sızıntılarının ortamdan temizlenmesidir. Özellikle son yıllarda deniz taşımacılığında meydana gelen petrol sızıntısı olaylarında biyoremediasyonun ne kadar önemli olduğu gösterilmiştir.
Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu 2024-2025 Akademik Yılı Açılış Toplantısı gerçekleştirildi. SHMYO Müdürü Prof. Dr. Mustafa Nizamlıoğlu’nun açılış konuşmasıyla başlayan toplantıya; Rektör Prof. Dr. Bahri Şahin, ...