Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu - shmyo@gelisim.edu.tr
Memnuniyet ve Şikayetleriniz için   İGÜMER
 Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu - shmyo@gelisim.edu.tr


 Beyin Sinyalleri El Yazısına Dönüştürülebilir

İstanbul Gelişim Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Biyomedikal Programı Beyin Sinyallerinin El Yazısına Dönüştürülmesi Projesi hakkında bilgi verdi.

Stanford Üniversitesi araştırmacıları, yapay zeka yazılımını beyin-bilgisayar arayüzü adı verilen ve felçli olan bir insanın beynine yerleştirilen bir cihazla birleştirdiler. Algoritma, kişinin el yazısıyla ilgili düşüncelerini bilgisayar ekranındaki metine hızlı bir şekilde dönüştürmek için BCI'dan (Brain Neuro Interface) gelen bilgiler kullanılıyor.

Çalışma, üst uzuvlarının kullanımını veya konuşma yeteneklerini kaybeden yüzbinlerce kişinin faydalanabileceği bir yöntem olması planlanıyor.
John ve Jene Blume "Bu yaklaşım, felçli bir kişinin aynı yaştaki sağlıklı yetişkinlerinkiyle neredeyse karşılaştırılabilir hızlarda cümleler oluşturmasına izin verdi," ifadelerini kullanmıştır. "Amaç, metin yoluyla iletişim kurma yeteneğini geri kazanmaktır" dedi.

Çalışmaya katılan kişi dakikada yaklaşık 18 kelime hızında metin üretmeyi başarmıştır. Karşılaştırılma yapıldığında, aynı yaştaki sağlıklı insanlar bir akıllı telefonda dakikada yaklaşık 23 kelime oluşturabilir. Bu sonuç algoritmanın hızını ve doğruluğunu ispatlamıştır.

Katılımcı, 2007'de bir omurilik yaralanması nedeniyle neredeyse boyun altındaki tüm hareketlerini kaybetmiştir. Dokuz yıl sonra, her biri aspirin büyüklüğünde iki beyin-bilgisayar arayüzü çipi yerleştirdi. Her bir çip, el hareketini yöneten, beynin en dış yüzeyinin bir bölgesi olan motor korteksin kısmında etkileşime giren nöronlardan sinyalleri toplayan 100 elektrota sahiptir. Bu sinirsel sinyaller, yapay zeka algoritmalarının sinyalleri çözdüğü ve kişinin el ve parmak hareketini tahmin ettiği bir bilgisayara gönderilir.

Projenin mühendisi Willett, "Beynin, vücudun bu hareketleri gerçekleştirme yeteneğini kaybetmesinden tam on yıl sonra ince hareketleri yazma yeteneğini koruduğunu öğrendik" dedi. "El yazısı gibi, değişen hızları ve eğimli yörüngeleri içeren karmaşık hareketlerin, kullandığımız yapay zeka algoritmaları, imleci düz bir şekilde hareket ettirmek gibi amaçlanan hareketlerden daha kolay ve daha hızlı olabileceğini öğrendik” ifadelerini kullanmıştır. Katılımcıların yazmaya çalıştığı yazı ne olursa olsun yorumu, yaklaşık yarım saniyelik bir gecikmeden sonra bilgisayar ekranında belirmiştir.” İfadelerini kullandı.
 
Kaynak:

“High-performance brain-to-text communication via handwriting” by Francis R. Willett, Donald T. Avansino, Leigh R. Hochberg, Jaimie M. Henderson and Krishna V. Shenoy, 12 May 2021, Nature.





Haberler

Tüm Haberler