Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu - shmyo@gelisim.edu.tr
Memnuniyet ve Şikayetleriniz için   İGÜMER
 Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu - shmyo@gelisim.edu.tr


 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı Kutlu Olsun

İstanbul Gelişim Üniversitesi (İGÜ), Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu (SHMYO), Tıbbi Dokümantasyon ve Sekreterlik Programı Öğr. Gör. Serhat Kakı, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı hakkında konuştu.

23 Nisan 1920’de Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde Ankara’da açılan Türkiye Büyük Millet Meclisi, Türk halkının kendi iradesiyle yeni bir devlet kurduğunun ilanıydı. TBMM 'nin 23 Nisan 1921’de aldığı kararla yeni Türk devletinin ilk bayramı olarak 23 Nisan gününü “Milli Bayram” olarak kabul edilmesiyle ortaya çıkan önemli bir sürecin ilk aşamasıdır.

İlk ortaya çıkışı, Hâkimiyet-i Milliye Bayramı olarak kutlanmaya başlanan 23 Nisan gününün ilk defa çocuklarla anılmaya başlanması ise Himaye-i Etfal Cemiyetinin Milli Egemenlik Bayramında yardım toplama faaliyetleriyle olmuşmuştur. 23 Nisan Hâkimiyet-i Milliye Bayramı’nın 1922 yılında Ankara’da yapılan ilk kutlamalarına mektep talebelerinin katılması bu bayrama ayrı bir hava katmış ve kutlamalarda geçit töreni yapan askerler ve talebeler ön plana çıkmıştır. 

 
Hâkimiyet-i Milliye Bayramı’nda çocukların ön plana çıkması üzerine Mustafa Kemal’in de desteğini alan Himaye-i Etfal Cemiyeti yöneticileri 23 Nisan 1923’te cemiyet adına yardım toplamaya başlamıştır. 23 Nisan Hâkimiyet-i Milliye Bayramlarında Himaye-i Etfale yardım toplanması ve ayrıca yardım amaçlı Himaye-i Etfal rozetlerinin çocuklar tarafından satılması 23 Nisanda çocukları dahada ön plana çıkarmıştır. 
 
Reis-i Cumhur Mustafa Kemal Paşa’nın da bu faaliyetlere destek vermesi ile 23 Nisan 1925 yılında “Çocuk Günü” olarak 1926’larden itibaren ise “Çocuk Bayramı” olarak görülmeye başlanmış ve 23 Nisan için Hâkimiyet-i Milliye Bayramı yanında “Çocuk Bayramı” tabiri de kullanılmaya başlanmıştır. 
 
1925 yılı kutlamalarında, Mustafa Kemal Paşa 23 Nisan Bayramı dolayısıyla Hâkimiyet-i Milliye gazetesine verdiği bir  demeçte; “Beş sene evvel nasılsa, bugün de halden emin, istikbalden mutmainim. Bugün nasılsa yarın da öyle olacaktır.” ile geçmiş ile gelecek arasındaki kurduğu bağı ifade etmiştir.
 
23 Nisan’da Himaye-i Etfal Cemiyetinin kimsesiz çocuklara yönelik faaliyetleri ve bu faaliyetlerin Mustafa Kemal Atatürk tarafından desteklenmesiyle gündeme gelmeye başlayan “Çocuk Günü” 1926’lardan itibaren çocuk bayramı olarak görülmeye başlanmıştır. 23 Nisan 1927 yılından itibaren ise Milli Hâkimiyet Bayramı “Çocuk Bayramı” olarak da kutlanmaya başlanmıştır. Böylece 23 Nisan Çocuk Bayramı olmakla beraber  Çocuk Haftası haline getirilerek çocukların sorunlarının daha çok gündeme getirildiği ve tüm Türkiye’nin coşkuyla kutladığı bir bayram haline dönüştürülmüştür.
 
Geleceğimizin güvencesi olan çocuklarımızın, kendi başlarına karar verebilen , bilim ve ilimle her alan ve sahada çalışma gayretini gösteren ve hayatın tüm zorluklarını en güzel şekilde baş edebilecek bir nesile ulaştırmak en büyük gayemizdir. Bu gaye çerçevesinde eğitim çalışmalarıyla ile geleceği en güzel şekilde kurgulayabilecek nesiller yetiştirmek bizleri mutlu edecektir. 
 
23 Nisan Ulusal Eğemenlik ve Çocuk Bayramımız tüm ülkemiz için kutlu olsun.

 
Kaynaklar : TBMM Zabıt Ceridesi 
                    Akademik Bakış Cilt 5 Sayı 9 Kış 2011



Haberler

Tüm Haberler