Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu - shmyo@gelisim.edu.tr
13 Mart 2019 Çarşamba
14 Mart Dünya Böbrek Günü
İstanbul Gelişim Üniversitesi (İGÜ) Öğr. Gör. Emine Has, 14 Mart Dünya Böbrek Günü nedeniyle mesaj yayımladı.
"Son yıllarda kronik böbrek hastalığı dünyada ve Türkiye'de çok sık rastlanan hastalıklar arasına yerleşmiştir Tüm dünyada erişkinlerin yaklaşık % 10’u böbrek hastası. Ülkemizde her 7 kişiden biri böbrek hastası ve sayıları her geçen gün artıyor. Kronik böbrek hastalığı sıklıkla sinsi seyreder, genellikle geç anlaşılır. Kronik böbrek hastalığı kan ve idrar testleri ile kolayca teşhis edilebilir. Düzenli tarama yapılmadıkça erken evrelerde teşhisinin zor olduğunu önemle vurgulanmaktadır.
Vücudumuz için hayati öneme sahip olan görünümü kuru fasulyeye benzeyen yaklaşık 150 gram civarındaki organımız küçük gözükse de işlevi çok büyüktür. Böbreklerimizin en önemli görevlerinden biri, vücudumuzdaki zararlı ve atık maddeleri süzerek, idrar yolu ile atmaktır. Kan yapımına yardımcı olur. Vücudun asit baz dengesini düzenlemek. Kan basıncını ayarlamak.
Sabah kalktığımızda oluşan göz çevresi şişmesinde özellikle böbrek hastalıkları düşünülmelidir. Özellikle protein kaybına yol açan “nefrotik sendrom”da tüm yüz ve vücutta şişme olabilir. Yeterli miktarda tuz böbreklerden atılamazsa vücutta sıvı birikmeye başlar.
Kansızlık, böbrek rahatsızlıkları ile de ilişkilidir. Böbreklerden salgılanan erythropoietin isimli bir hormon, kemik iliğini kırmızı kan hücresi yapımına yardımcı olur. Böbreklerde yaşanan birtakım sorunlar sonrası bu hormon salgılanamaz ve kırmızı kan hücresi üretiminde azalmalar meydana geleceğinden anemi oluşumu kaçınılmaz bir hal alır.
Şeker hastalığı, tansiyon yüksekliği, kalp damar hastalıkları ve obezite sorunu olanlar ile ileri yaştaki kişiler ve ailesinde böbrek hastalığı bulunanlar risk altında. Risk unsuru taşıyanların böbreklerini düzenli kontrol ettirmesinin şart olduğu bilinmelidir. BU RİSK FAKTÖRLERİNE SAHİPSENİZ BÖBREKLERİNİZİ KONTROL ETTİRİNİZ!
BÖBREKLERİMİZİ KORUMAK İÇİN NELER YAPMALIYIZ ?
Gereksiz ilaç kullanılmaması, aşırı tuzlu ve yüksek kalorili beslenme şeklinin terk edilmesi, sigara ve alkolün bırakılması, kilo kontrolünün sağlanması, sağlıklı beslenme yöntemlerinin ve düzenli egzersizlerin bir yaşam biçimi olarak benimsenmesi, düzenli sağlık kontrollerinin yaptırılmasının kronik böbrek hastalığından koruması açısından önemli olduğu belirtiliyor.
Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu 2024-2025 Akademik Yılı Açılış Toplantısı gerçekleştirildi. SHMYO Müdürü Prof. Dr. Mustafa Nizamlıoğlu’nun açılış konuşmasıyla başlayan toplantıya; Rektör Prof. Dr. Bahri Şahin, ...