Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu - shmyo@gelisim.edu.tr
Memnuniyet ve Şikayetleriniz için   İGÜMER
 Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu - shmyo@gelisim.edu.tr

Tıbbi Laboratuvar Teknikleri








 Human Papilloma Virüsü


İstanbul Gelişim Üniversitesi (İGÜ), Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu (SHMYO), Tıbbi Laboratuvar Teknikleri Program Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Arzu Özgen, Human Papiiloma Virüsü hakkında bilgi verdi.


DNA VİRÜSÜDÜR

Human papilloma virüsü ya da kısa adıyla HPV cinsel yolla bulaşan bir virüs olup en sık karşılaşılan enfeksiyonlardan biri olduğunu vurgulayan Dr. Öğr. Üyesi Özgen, "Bu virüs bir DNA virüsüdür ve yaklaşık 200’den fazla alt tipi bulunmaktadır. HPV virüsünün bazı tipleri genital siğiller ya da genital bölge dışındaki vücut bölgelerinde siğiller gibi selim klinik tablolara neden olurken, bazı tipleri ise rahim ağzında, anal bölgede, kadın ve erkek cinsel organlarında ve ağız-yutak bölgesinde kanserlere neden olabilmektedir" ifadelerini kullandı.

"Genital siğillere en sık neden olan HPV tipleri Tip 6 ve Tip 11’dir. Kansere yol açan en sık Tipler ise Tip 16, 18, 31 ve 33’tür. HPV enfeksiyonu çoğu zaman bir semptom vermez ve kendiliğinden geçebilir, ama eğer bu virüs vücutta kalıcı hale gelirse uzun yıllar sonra kansere yol açabilmektedir. Bu nedenle koruyucu önlemler çok önemlidir. Bu önlemlerin başında ise HPV aşısı gelmektedir. Bu aşı kanserlere ve siğillere en sık sebep olan virüs alt tiplerine karşı geliştirilmiş rekombinant cansız aşıdır. Bu aşıyı olmak için en uygun yaş aralığı 9-12 yaş aralığıdır, ancak 9-26 yaş aralığındaki herkes bu aşıyı olabilir. Aşı öncesi HPV taraması yapılmaz ve bu aşının hem kızlara hem de erkeklere uygulanması önerilmektedir. Korunma yöntemlerinden bir diğeri cinsel ilişki esnasında lateks kondomlar kullanmak ve tek cinsel partnere sahip olmaktır. Diğer bir yöntem ise düzenli jinekolojik muayenedir. Ülkemizde Sağlık Bakanlığı serviks kanseri tarama programını yürütmektedir. Bu programa göre 30-65 yaş arasındaki kadınlar her 5 yılda bir Pap-smear testi ve HPV testi ile taranmaktadırlar. Taramaya 21 yaşından sonra başlanmalıdır, çünkü yapılan araştırmalar genç yaşta alınan HPV enfeksiyonlarının çoğunun kendiliğinden geçtiğini göstermiştir" dedi.


HPV ENFEKSİYONU ÇOK SIK GÖRÜLÜR


Aşı ve doğru korunma yöntemleri ile yüzde yüz olmasa da büyük oranda virüsten korunmak mümkün olduğunu dile getirem Dr. Öğr. Üyesi Özgen, "Serviks kanseri taraması ise erken tanı ve tedavi sağlaması açısından çok önemlidir. Sağlıklı olmak için Sağlık taramalarına önem vermeniz dileğiyle" dedi.