Dört yıllık bir bölüme geçiş yapmak üzere ÖSYM tarafından gerçekleştirilen Dikey Geçiş Sınavına (DGS) girmek gerekmektedir. Dikey Geçiş Sınavına girebilmek üzere adayların bir meslek yüksekokulundan ya da ön lisans programından mezun olmuş olması gerekmektedir. Öncelikle bu kararı vermiş olan öğrencilerimizin öğrenim gördükleri programın dikey geçiş imkânı olan bölümleri tespit ederek işe başlamaları gerekir. Bu işlem için
https://dokuman.osym.gov.tr/pdfdokuman/2020/DGS/tablo2_09062020.pdf adresinden faydalanılabilir. DGS ile ilgili olarak atılması gereken bir diğer adım ise tercih edilecek üniversitelerin belirlenmesidir. Bu noktada birden fazla kriter devreye girebilir. Üniversitenin konumu, akademik kadro, ulaşım imkânları, ders içerikleri, burs imkânları vb. bunlara örnek verilebilir. Örneğin burs imkânları ile ilgili olarak İstanbul Gelişim Üniversitesi mezunu öğrencilerimizden, DGS sınavına girip yeterli puanı alan öğrencilerimiz eğer yine İstanbul Gelişim Üniversitesini tercih ederse belirli bir oranda burs alma imkânına da sahip olmaktadır.
Dikey Geçiş Sınavı daha önce dört yıllık bir programa yerleşmek istemiş ancak çeşitli sebepler ile iki yıllık bir programa yerleşmiş öğrenciler için neredeyse ikinci bir fırsat niteliğindedir. Bu noktada adayların bu fırsatı en iyi şekilde değerlendirmesi gerekmektedir. Bir diğer taraftan adayların daha önce girmiş olduğu üniversite sınavından farklı olarak DGS yalnızca Türkçe ve matematik alanlarından yapılmaktadır. Bu da adaylar için bir diğer fırsatı doğurmaktadır. Hem bu fırsatları değerlendirmek hem de eğitim basamağında bir üst basamağa çıkmak üzere, Dikey Geçiş Sınavının en iyi şekilde değerlendirilmesi, adayların bu alanda bilgi sahibi olması ve sınav hazırlık sürecini verimli şekilde geçirmek üzere çaba sarf etmesi sonucu dört yıllık bir programa yerleşmesi rakipleri arasından bir adım öne çıkmak üzere bir fırsat olarak görülebilir.
Tıbbi Dokümantasyon ve Sekreterlik Program Başkanı
Öğr. Gör. Nazlı Yüceol