Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu - shmyo@gelisim.edu.tr
Memnuniyet ve Şikayetleriniz için   İGÜMER
 Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu - shmyo@gelisim.edu.tr

Ortopedik Protez ve Ortez








 Uzmandan salmonella bakterisi ile ilgili uyarılar


İstanbul Gelişim Üniversitesi Gıda Hijyeni ve Teknolojisi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Nizamlıoğlu, "Bakterilerden korunmak için öncelikle tükettiğiniz gıdaların hijyeninden emin olun" dedi.


İstanbul Gelişim Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Nizamlıoğlu, velileri salmonella (salmonelloz) bakterisine karşı uyardı.
 
Gelişim Üniversitesi'nden yapılan açıklamaya göre, çocukların sıklıkla tükettiği paketli atıştırmalık ürünlerde tespit edilen salmonella bakterisi her yıl binlerce can kaybına ve ekonomik kayba neden oluyor. Çikolata ürünleriyle bağlantılı 151 gıdada salmonella tespit edilmesinin ardından dünya harekete geçti. İnsanlara genellikle hayvansal gıdalardan bulaşan bakteriler kusma, karın ağrısı, ishal ve ateş gibi belirtilerle kendini gösterir.
Açıklamada görüşlerine yer veren Nizamlıoğlu, bu bakterinin bir yaşından küçük çocuklarda daha fazla görüldüğünü, semptomların 1-7 gün arasında sürdüğünü ve alınan bakteri sayısına ve dirence bağlı olarak hastalığın şiddetinin değiştiğini belirtti. kişinin.
 
- 'Nedenini bil, kendini bakterilerden koru'
 
Halk sağlığı açısından ciddi risk oluşturan Salmonella, gıda kaynaklı enfeksiyonlar arasında ilk sırada yer almaktadır. Son dönemde dünyaca ünlü markaların paketli ürünlerinde tespit edilen bakteri, bu ürünleri tüketenlerin 'Acaba bu bakteriye ben de mi yakalandım?' sorusunu getirdi.
Salmonella'nın doğada ve çevrede yaygın olarak bulunmasının insanlara bulaşmasını kolaylaştırdığını belirten Nizamlıoğlu, etkeni tanımanın, enfeksiyonun özelliklerini ve risk faktörlerini bilmenin önleme ve kontrolde çok önemli olduğunu vurguladı.
Her 3 gıda kaynaklı salgından biri Salmonella kaynaklıdır.
 
Nizamlıoğlu, 2 bin 600'den fazla türü bulunan Salmonella bakterisine en çok 1 yaş altı çocuklarda rastlandığını belirterek, "AB'de gıda kaynaklı her üç salgından biri Salmonella kaynaklı, ikincisi ise ikinci sırada yer alıyor. insanlarda en sık bildirilen gastrointestinal enfeksiyon.Antibiyotiklerin hayvan yemlerine yaygın olarak dahil edilmesi ve bilinçsiz kullanımı sonucunda çok sayıda antibiyotiğe dirençli hayvan yetiştirildiği için bu bakterinin daha da arttığını gözlemliyoruz. hastalık küçük çocuklarda, yaşlılarda ve başka hastalıkları olanlarda daha ağır seyretmesidir.' ifadeleri kullandı.
 
Nizamlıoğlu, Salmonella'da ölüm oranının yüzde 1'in altında kaldığının altını çizerek, riskli besinler arasında en çok kırmızı et, kanatlı eti ve yumurta ürünlerinin yer aldığını vurguladı.
Bakterilerden korunma yolları hakkında bilgi veren Nizamlıoğlu, "Süt, kaymak ve krema ürünleri, mayonez, deniz ürünleri (midye, karides vb.), salatalar, hazır yemekler, bakteri ile ilişkili olabilecek sebze ve meyveler gibi besinler" dedi. hayvansal ürünlere geçiş yüksek risk grubundadır.Bakterilerden korunmak için öncelikle tükettiğiniz gıdaların hijyenine dikkat edin.Gıdaların hazırlanmasında kontaminasyondan kaçınılmalıdır.Çabuk bozulacak ürünlerin temiz olması çok önemlidir. soğuk hava depoları ile üretilmekte veya lojistiği yapılmaktadır.Aynı zamanda gıdalardaki mikroorganizmaların ısı etkisi ile faaliyetlerini önlemek için etkin ısıl işlem (pastörizasyon) yapılmalıdır.' açıklama yaptı