Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu - shmyo@gelisim.edu.tr
Memnuniyet ve Şikayetleriniz için   İGÜMER
 Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu - shmyo@gelisim.edu.tr

Optisyenlik








 Optik Aletlerden Hubble Uzay Teleskobu


İstanbul Gelişim Üniversitesi, Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Dr. Öğr. Üyesi Sinem Gürkan Aydın Hubble Uzay Teleskobu hakkında bilgi verdi.


Öncü gökbilimci Edwin Hubble'ın şerefine adını alan Hubble Uzay Teleskobu, uzay mekiği Discovery tarafından 1990 yılında fırlatılıp konuşlandırılmasından bu yana astronomide devrim yaratan büyük, uzay tabanlı bir gözlemevidir. Yağmur bulutlarının çok üstünde, ışık kirliliği ve atmosferik Hubble, evrenin kristal berraklığında görüşüne sahip. Bilim adamları Hubble'ı şimdiye kadar görülen en uzak yıldız ve galaksilerden bazılarının yanı sıra güneş sistemimizdeki gezegenleri gözlemlemek için kullandılar.

Hubble'ın yetenekleri, 30 yılı aşkın operasyonunda muazzam bir şekilde artmıştır. Bunun nedeni, beş astronot hizmet görevi süresince teleskopa yeni, son teknoloji bilimsel aletlerin eklenmiş olmasıdır. Eskiyen parçaları değiştirerek ve yükselterek, bu servis görevleri teleskopun ömrünü büyük ölçüde uzattı. Teleskopların algılayabilecekleri belirli bir ışık aralığı vardır. Hubble'ın alanı ultraviyoleden görünürden (gözlerimizin gördüğü) ve yakın kızılötesine kadar uzanır. Bu ürün yelpazesi, Hubble'ın dünyanın dört bir yanındaki insanlara ilham veren ve evren anlayışımızı değiştiren yıldızların, galaksilerin ve diğer astronomik nesnelerin çarpıcı görüntülerini sunmasına izin verdi.

Hubble, ömrü boyunca 1,4 milyondan fazla gözlem yapmıştır. Keşifleri hakkında 18.000'den fazla hakemli bilim makalesi yayınlandı ve mevcut her astronomi ders kitabı gözlemevinden katkılar içeriyor. Teleskop, yıldızlararası nesneleri güneş sistemimizde yükselirken izledi, Jüpiter ile bir kuyruklu yıldızın çarpışmasını izledi ve Plüton çevresinde uydular keşfetti. Samanyolu boyunca, bir gün tam gelişmiş gezegen sistemleri haline gelebilecek ve diğer yıldızların yörüngesindeki gezegenlerin atmosferlerini inceleyen tozlu diskler ve yıldız fidanlıkları buldu. Hubble, evrenimizin uzak geçmişine, Dünya'dan 13.4 milyar ışıkyılı uzaktaki yerlere baktı, birleşen galaksileri yakaladı, derinliklerinde gizlenen süper kütleli kara delikleri araştırdı.

Kaynak:

NASA- www.nasa.gov