Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu - shmyo@gelisim.edu.tr
Memnuniyet ve Şikayetleriniz için   İGÜMER
 Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu - shmyo@gelisim.edu.tr

Odyometri








 Kulaklık Kullanımı ve İşitme Kaybı


İstanbul Gelişim Üniversitesi (İGÜ), Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu (SHMYO), Odyometri Programı Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Melih Çiçek Kulaklık Kullanımı ve İşitme Kaybı hakkında bilgi verdi.


Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Melih Çiçek, açıklamasına şu şekilde devam etti: "Genel olarak kulağın yüksek sese maruziyeti işitme kaybına ve tinnitus olarak da bilinen kulak çınlamasına yol açabilmektedir. Bu durum kronik olarak yüksek sesle müzik dinleme alışkanlığına bağlı olduğu gibi ani çok yüksek şiddette ses ile karşılaşma sonucu veya çalışma ortamında güvenli gürültü düzeyinin üzerineki şiddette sese maruz kalmaya bağlı olarak da gelişebilmektedir"
 
"Sesin şiddeti kadar maruz kalınan süre de iç kulağın zarar görme düzeyinde belirleyicidir. 85 desibel ve üzerinde şiddette ses iç kulak üzerinde zararlı olabilmektedir. Yapılan çalışmalarda 80 desibel şiddetinde sese maruz kalmak 8 saatten uzun olmadıkça iç kulak hasarına neden olmazken , 90 desibel ve üzerindeki şiddette sese maruz kalmak süre ile ilişkili olarak geçici veya kalıcı işitme kaybına neden olmaktadır. Örnek olarak 100 desibel şiddetinde sese bir saat maruziyet iç kulak hasarı meydana getirebilir. Böyle durumlarda işitme azlığı ve kulak çınlaması belirtileri görülebilir."
 
"Kulaklık kullanımında esas dikkat edilmesi gereken dış ortamdaki gürültüden izolasyonun sağlanmasıdır. Yani kulaklık dış çevrede bulunan sesleri ne kadar az geçirirse, kullanıcılar müziğin sesini o kadar az açarlar. Günlük 1.5 saattten fazla ve 80 desibeli aşmayacak şekilde kullanım güvenli olacaktır. Rutin olarak kullanılan cihazlar ağırlıklı olarak maksimum 120-125 desibel şiddetinde ses üretmektedir, müzik dinlerken bu değerler referans alınmalıdır ve ses şiddeti artırıldıkça dinleme süresi kısaltılmalıdır. Ayrıca tek taraflı kulaklık kullanarak müzik dinlemek istemsiz olarak ses şiddetini artırma ihtiyacı doğuracağından önerilmemektedir."
 
"Dış ortamda bulunan gürültüyü kulak içerisine en az geçiren kulaklık daha güvenlidir. Kulaklıkların kanal içi, kulak içi ve kafa üstü tipleri mevcut, yaygın kanı kanal içi kulaklıkların dış ortamdan daha iyi ses izolasyonu yaptığı yönünde ancak izolasyonu iyi olan kulak içi ve kafa üstü kulaklıklar da tercih edilebilir. Dış ortamdan ses izolasyonu ne kadar iyi olursa kullanıcılarda müzik sesi şiddetini artırma eğilimi daha az olmakta ve iç kulak etkilenme ihtimali azalmaktadır."