Su, tarımsal üretim için kritik bir girdidir ve gıda güvenliğinde önemli bir rol oynamaktadır. Tarım aktivitelerinde kullanılan suyun kalitesi ve sürdürülebilirliği hayati önem taşımaktadır. Tarım-su ilişkisini hem toprak ve gıda verimliliği hem de su kaynaklarının verimli kullanılması açısından incelemek gerekir.
Tarım su ilişkisini toprak ve gıda verimliliği açısından değerlendirirsek, sulama sularının kalitesinin önemi ortaya çıkar. Sulama sularının kalitesi gıda verimliliğini doğrudan etkilemektedir. Sulu tarım, ekili toplam arazinin yüzde 20'sini temsil etmektedir ve dünya çapında üretilen toplam gıdanın yüzde 40'ına katkıda bulunmaktadır.
1
Toprak bilimciler, sulama suyunun mahsul üretimi ve toprak kalitesi üzerindeki etkilerini tanımlamak için aşağıdaki parametreleri kullanır:
-
Tuzluluk
-
Sodyum miktarı
-
pH
-
İyon konsantrasyonları2
Bu parametreler mahsul verimini ve toprağın fiziksel koşullarını etkilemenin yanı sıra, verimlilik ihtiyaçlarını, sulama sisteminin performansını ve ömrünü ve suyun nasıl uygulanabileceğini etkileyebilir. Bu nedenle, sulama suyu kalitesinin belirlenmesi ve korunması, uzun vadeli verimlilik için hangi değişikliklerinin gerekli olduğunu anlamak için kritik öneme sahiptir.
Tarım su ilişkisine su verimliliği bakış açısıyla bakarsak, gün geçtikçe temiz su kaynaklarında ortaya çıkan kıtlığı dikkate almalıyız. Suyun sürdürülebilirliğindeki önemi arttırmasıyla geri dönüştürülmüş suyun kullanılmasına ihtiyaç da artmaktadır. Geri dönüşümlü suyun kullanım alanlarından en önemlisi tarımsal faaliyetlerdir. Evlerdeki atık suyun arıtılmasıyla elde edilen gri su, yağmur suyu toplama sitemlerinden elde edilen su, tuzdan arındırma ve çeşitli arıtma yöntemleri ile elde edilen su, sulama suyu kaynağı olarak kullanılabilmektedir.
Tüm bu sebeplerle gerek toprak ve gıda güvenliği gerek suyun sürdürülebilirliği için tarımda su yönetimi konusu daha çok ciddiye alınmalıdır. Tarımsal aktivitelerde kullanılan sulama suyunun bilimsel yaklaşımlar kullanılarak en verimli şekilde yönlendirilmesi hayati önem taşımaktadır.
1 https://www.worldbank.org/en/topic/water-in-agriculture
2Bauder, T. A., Waskom, R. M., Sutherland, P. L., & Davis, J. G. (2011).
Irrigation water quality criteria (Doctoral dissertation, Colorado State University. Libraries).*******
Dr. Öğr. Üyesi Damla ZEYDANLI