11 Ocak 2021 Pazartesi
Mutluluğun Kimya ile Bir İlgisi Olmalı!
İstanbul Gelişim Üniversitesi Laboratuvar Teknolojisi Bölümü Öğr. Gör. Dr. Seçil Kırlangıç Ataşen hormonların mutluluk ile ilişkisi üzerine bazı bilgiler verdi. Mutluluk kimyasal olaylarla vücudumuzda yaratılıyor. Kimyasalların azlığı, yokluğu veya çokluğu mutlu ya da mutsuz olmamız ile doğrudan ilgili.
Öğr. Gör. Dr. Seçil Kırlangıç Ataşen, kimyanın mutluluk ile ilişkisi üzerine bazı bilgiler verdi. "Mutluluk kimyasal olaylarla vücudumuzda yaratılıyor. Kimyasalların azlığı, yokluğu veya çokluğu mutlu ya da mutsuz olmamız ile doğrudan ilgili. İçinden geçtiğimiz günler ve yaşadığımız zorluklar mutlu olmamızı engellese de mutlu olmak sanıldığı kadar zor değil. Yapılan araştırmalar mutlu olmamızı sağlayacak olan hormonlarımızın aslında oldukça kolay salgılandığını gösteriyor. Bunun için bir parça çikolata bile yeterli olabilir" açıklamasında bulundu.
Peki bu hormonlar nasıl çalışıyor?
Ataşen, "Öncelikle nörotransmitter adı verilen ve beynimizdeki sinir hücreleri arasındaki bağlantıyı sağlayan bir kimyasaldan bahsetmek gerekir. Bu bağlantı sayesinde milyarlarca beyin hücresi birbiriyle iletişim kurmaktadır. Nörotransmitter maddenin artması ya da azalması vücudumuzun farklı tepkiler vermesine yol açar. En önemli nörotransmitterlerin başında dopamin, serotonin ve endorfin hormonları gelmektedir" dedi.
Öğr. Gör. Dr. Seçil Kırlangıç Ataşen "Dopamin yani “ödül molekülü” vücudun ödül ve motivasyon duygusunu yaşatan hormonların başında gelir. Yapmaktan keyif aldığımız işler vücudumuzdaki dopamin miktarının artmasına sebep olur. Vücudumuzdaki dopamin miktarını artırmak için yüksek miktarda protein içeren yiyecekler tüketmeli, sık sık egzersiz yapmalı, uykumuzu yeterince almalı ve olabildiğince güneş ışığından yararlanmalıyız. Dopamin eksikliği ise kas spazmlarına, uyku bozukluklarına, yeme içme güçlüklerine sebep olmaktadır. İkinci hormonumuz “mutluluk molekülü” olan serotonin hormonudur. Serotonin hormonunun yeterli miktarda salgılanmadığı durumda depresyon ve anksiyete başta olmak üzere çeşitli ruhsal problemler ortaya çıkmaktadır. Serotonin miktarını artırmak için yumurta ve peynir başta olmak üzere hayvansal gıdalar tüketilmeli. Bunun yanında özellikle muz, ananas gibi meyveler ve çikolata vücudumuzdaki serotonin miktarının artmasına yardımcı olurlar. Üçüncü hormonumuz ise endorfin yani “ağrı kesici molekül”. Endorfin hormonu tam olarak bir nörotransmitter olmasa da dopamin ve serotoninle birlikte kendimizi mutlu hissetmemizi sağlayacak önemli hormonlardan bir tanesidir. Vücudumuz stres, korku veya acı ile karşılaştığında bu duygulara karşılık vermek üzere vücudumuz tarafından endorfin hormonu salgılanır böylelikle vücudumuz bu duygular karşısında güçlü kalmaya çalışır. 30 dakikalık spor yapmak endorfin hormonu salgısını 5 kat artırmaktadır. Bunun yanında muz, çilek, üzüm, portakal gibi meyveleri tüketmek de endorfin hormonu salgılanmasında önemli bir rol oynamaktadır" dedi.
Ataşen, "Hayatımızda önemli bir yere sahip olan çikolata, sinir sistemini uyaran fenetilamin (PEA) denilen bir molekül içerir. Çikolata tüketmek, serotonin seviyesini artırarak insanların iyi hissetmesine sebep olur ve aynı zamanda endorfin salgılatarak mutlu olmamızı destekler. Özetle mutlu olmak aslında kimya biliminin bize sunduğu güzel bir duygu. Ne kadar dengeli beslenir, stresten uzak yaşarsak mutluluk da o kadar yakın olacaktır. Mutlu günler dilerim" ifadelerini kullandı.