Laboratuvar Teknolojisi bölümündeki öğrencilerimiz için faydalı olabileceğini düşündüğüm röportaj ayrıntıları aşağıdadır. Röportaj, Çevre Laboratuvarlarında gerek laboratuvar gerekse saha çalışmalarında tecrübeli meslektaşım Kimyager Emre ÖZYURT ile gerçekleştirilmiştir.
-
Merhaba öncelikle sizi tanıyabilir miyiz?
Ben Emre ÖZYURT. 33 yaşındayım evli ve 2 çocuk babasıyım. Kimyagerim. 6,5 yıldır Çevre Laboratuvarında çalışıyorum. Bunun ilk 2 yılı laboratuvarda analist olarak, son 4,5 yılında ise saha sorumlusu/şefi olarak görev yapıyorum.
-
Çevre analizi nedir? Çevre analiz laboratuvarı ne iş yapar? Ne gibi analizler gerçekleştiriliyor?
Çevre analizleri, çevreyi kirleten matrislerde (atık su, baca emisyonları, İSG ölçümleri) veya kirlenen kaynaklarda (su kaynakları-dereler-göller, denizler vb.) yapılan ölçüm analizler olarak değerlendirilebilir. Bu matrislerin tamamında resmi veya özel talebe istinaden yapılan ölçüm ve analizlerdir.
Numuneler, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından eğitim almış ve sınavı geçerek belge almaya hak kazanmış, numune alma ve ölçüm personelleri tarafından numuneler ilgili standartlara göre alınır, uygun şartlarda taşınır ve yine uluslararası kabul görmüş metotlar kullanılarak analiz edilir. Buna göre çevreyi kirleten boyutta sonuçlar ile karşılaşılırsa durum resmi makamlara rapor edilmesi akabinde, firmalara cezai işlem uygulanır.
-
Örnek toplamanın önemi nedir?
Örnek-numune toplamak çevre laboratuvarlarının en önemli ayağıdır. Çünkü, en son teknolojiye sahip cihazlar, yetkin personeller, sertifikalı standartlar vb tüm şartları mükemmel hale getirseniz dahi, aldığınız numune-örnek yanlış olursa sonuçlarda yanlış çıkacak dolayısıyla belki çevreyi kirletme potansiyeli olan numunede temiz sonuç elde edeceksiniz veya aslında temiz olan bir numuneyi kirli çıkartacak ve firmanın ceza yemesine sebep olabileceksiniz. Benzer durumlarda aylarca bilimsel çalışma yapılan projelerde yanlış numune-örnek almak sonuçları yanlış çıkartacak ve projenin yanlış yorumlanmasına ve de yanlış yatırımların yapılmasına-zamanın emeğin boşa harcanmasına sebep olabileceksiniz.
Örneğin atık su verimlilik çalışması yapan ve buna göre bir üretim makinesi tedarik edecek bir tekstil fabrikasında yanlış alınan numune ve çıkan yanlış sonuç, makinelerin değiştirilmesine ve yüzbinlerce dolar yeni cihaz alımı vb süreçlere neden olabilmektedir.
-
Hangi eğitimleri almış kişiler bu alanda çalışabilir?
Laboratuvar analizleri için, genelde Kimyager ve Kimya Teknisyenleri (Petrokimya vb bölümler veya Çevre Teknisyenleri, Laboratuvar Teknolojileri mezunları), Satış-Raporlama-Numune Alma bölümleri için genelde Kimyager, Biyolog ve Çevre Mühendisleri ve bu bölümlerin meslek yüksek okullarındaki ilgili bölüm mezunları çalışabilir.
-
Öğrencilerimize önerileriniz nelerdir?
Çevre Laboratuvarı veya herhangi bir kurumda yani nerede olurlarsa olsunlar, uluslararası alanda çalışan, yabancı dillerini güncel tutabilecekleri bir sektörde çalışmalarını tavsiye edebilirim.
Aydınlatıcı bilgileriniz için teşekkür ederiz. İyi çalışmalar dileriz.