İlk ve Acil Yardım Programı; Hastane öncesi acil hizmetlerde hasta/yaralılara yaşam desteği verebilen, hayat kurtarıcı ve hastada kalıcı sorunları engellemeye yönelik tıbbi müdahaleleri uygulayabilen, uygun acil müdahale yaklaşımlarını planlayıp, uygulayabilen, hasta/yaralıların hızlı ve güvenli bir şekilde hastanelere ulaşmasını gerçekleştirecek yardımcı sağlık personeli yetiştirmek en büyük hedefimiz olmuştur.
Tanıtım broşürüne erişmek için tıklayınız.
Üniversitemizin aday öğrencilerimiz için hazırlamış olduğu web sayfası üzerinden, istatistiki bilgileri, uluslararası akteditasyon, araştırma merkezleri, laboratuvar, taban puan ve kontenjanlar, burslar, ücretler, öğrenci kulüpleri ve diğer tüm konuları bulabilirsiniz. Aday öğrenci sayfasına erişmek için
tıklayınız.
Bölüme Dair Sıkça Sorulan Sorular
-
İlk ve Acil Yardım Programı’ndan mezun olduktan sonra çalışma imkânları nelerdir?
Bu programı başarı ile tamamlayanlar “sağlık teknikeri” unvanını alacaklardır. Mezunlar devlet ve özel hastanelerde, sağlık kuruluşlarında Hızır acil servislerde çalışabilmektedirler. Ayrıca, ambulanslarda ve hastanelerin acil servislerinde, acil müdahaleye gerek duyulduğu zaman doktorlara yardımcı sağlık personelini ve acil yardım ambulansı hasta nakil ambulansı, hava ve deniz ambulanslarında, diğer yardım araçlarında, hastane, tıp merkezi vb. acil sağlık hizmeti sunulan tüm acil servislerde görev yapabilirler. İlk ve acil yardım teknikerleri, acil yardım hasta nakil ambulanslarında sağlık personeli, komuta kontrol merkezlerinde çağrı karşılama personeli olarak ve hastane acil servislerinde sağlık personeli olarak çalışırlar. Bu personel gerektiğinde (güvenli sürüş eğitimi sonrası) ambulans sürücüsü olarak görev yaparlar.
-
İlk ve Acil Yardım Programı müfredatı hangi dersleri içerir?
İlk ve Acil Yardım Programı müfredatı, Birinci sınıfta, Tıbbi Terminoloji, Anatomi, Fizyoloji gibi temel sağlık bilimleri derslerinin yanı sıra Acil Sağlık Hizmetleri I, Farmakoloji, Travma gibi özelleşmiş derslere odaklanılır. Bu dersler, öğrencilere İlk ve Acil Yardım alanında sağlam bir temel sağlar. Ayrıca Acil Hasta Bakımı I-II, Mesleki Uygulamalar I gibi pratik becerilerin kazanılmasını sağlayan uygulamalı dersler de bulunur.
İkinci sınıfta ise Mesleki Uygulamar II ve Mesleki Uygulamar III, Acil Hasta Bakımı III gibi hem uygulamalı ve hem de teorik içerikli derslere devam etmenin yanı sıra, öğrencilere geniş bir bakış açısı kazandırmak amacıyla alın dışı ve bölüm seçmeli dersler de sunulur. Bunların arasında, Acil Sağlık Hizmetleri II, Alanda Paramedik, Ambulans Servis Eğitimi I-II, Mesleki İngilizce, Adli Acil Durumlar, Kriz Yönetimi ve Öfke Kontrolü, İlk Yardım ve İletişim, Bağımlılıkların Önlenmesi gibi dersler yer alır. Bu sayede, öğrenciler hem teknik bilgi ve becerilerini geliştirirken hem de genel olarak kariyerleri için önemli olan çeşitli yetkinlikleri edinirler.
-
İlk ve Acil Yardım Programı DGS ile geçiş yapılabilecek bölümler hangileridir?
Programımızda dikey geçiş ile geçmek isteyen tüm öğrenciler, Dikey Geçiş Sınavı (DGS)'na girerek yeterli puanı aldıkları takdirde ÖSYM tarafından yerleştirilirler. İlk ve Acil Yardım Programını tamamlayan adaylar;
ACİL YARDIM VE AFET YÖNETİMİ, HEMŞİRELİK, SAĞLIK YÖNETİMİ, SAĞLIK YÖNETİMİ bölümlerine dikey geçiş yapabilirler.
-
İlk ve Acil Yardım Programını kimler seçmelidir?
İlk ve Acil Yardım programını tercih etmeyi düşünen öğrencilerde disiplinli, sorumluluk sahibi, el-göz koordinasyonu gelişmiş, soğukkanlı ve sağlık sektörüne karşı ilgili olması aranan başlıca özellikler arasındadır.
İlk ve Acil Yardım programını okumak için Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokul bölümünü kazanmak gerekiyor. Bu bölümü kazanmak isteyen öğrencilerin TYT sınavında başarılı olmaları gerekmektedir.