Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu - shmyo@gelisim.edu.tr
Memnuniyet ve Şikayetleriniz için   İGÜMER
 Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu - shmyo@gelisim.edu.tr

İlk ve Acil Yardım








 Covid-19‘un Fedakâr Sağlıkçıları: Paramedikler


İstanbul Gelişim Üniversitesi, Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Öğr. Gör. Emel Çakar, "Covıd-19 pandemisinde bu zorlu görevde yer alan ve bu mesleğe gönül veren tüm paramediklerin ve nezdinde tüm paramedik öğrencilerimizin 22 Aralık paramedik gününü kutlarım" dedi.


Çakar sözlerine şöyle devam etti: "Hepimizin bildiği üzere hem fizyolojik hem de psikolojik açıdan çok önemli bir dönem geçirmekteyiz. Yaklaşık 10 aydır hayatımızı allak bullak eden, Dünya genelinde birçok insanın ölümüne sebebiyet veren, milyonlarca insanın uzun süre tedavi görmesine neden olan, ekonomik anlamda da sıkıntılı süreçlerin yaşandığı bu kara günlerin bir an önce son bulması hepimizin ortak isteği ve umududur"

"Bu zorlu süreçte en ön safha da yer alan sağlık çalışanlarının bizler için yapmış oldukları fedakarlık yadsınamaz. Sağlık ekibinin bir üyesi olan Paramedikler içinse Covıd e uzanan ilk el olmak bu süreci yönetmek açısından oldukça zor. Türkiye genelinde hizmet veren 112 Acil Sağlık Hizmetleri görevlileri olan Paramediklerin sayısı gün be gün artmaktadır. Ancak sahada çalıştıkları mesai saatleri göz önüne alındığında atamaların artması beklenen ve arzu edilen bir durumdur. Mevcut dönemde de olduğu üzere olağanüstü durumlarda acil müdahale ekibinde çalışan Paramediklerin sayıları yetersiz görülmektedir"

"Covıd 19 a karşı mücadelede en önemli rollerden birine sahip olan Paramedikler her gün çok sayıda hastayı ambulanslarla naklediyor, acil durumlara müdahale ediyor ve bu süreçte pek çok kişiyle temas ediyor. Peki paramedikler bu süreçte neler yaşıyor?
Farklı tanılarda hastalıklara gittiklerini düşünüyorlar ancak hastaların birçoğu Covıd çıkıyor ya da tam aksi Covıd olduğunu iddia eden hastalarda ise test sonucu negatif çıkıyor,
‘Her gün 24 saat çift maske, siperlik, tulum, eldiven ile hastalara bakım vermeye çalışmak onları zorlayan başka bir durum,
‘Aynı ekipten birinin test sonucunun pozitif gelmesi diğerlerinin de temaslı olduğu için karantina sürecine alınmaları, bazen istasyonun kapatılmasına bile neden oluyor ve dolayısıyla başka ekipler bu ekip yerine de mesai yapmak durumda kalıyorlar.
‘Her gün birçok Covıd li hastaya müdahale sonrası evlerine gitmek ve tekrar izole olmaya çalışmak onlar için aynı zamanda bedensel yorgunluğun yanı sıra psikolojik bir yük.
‘Gün içerisinde 112 ye alınan çağrıların birçoğunun hastalıktan nasıl korunabiliriz? Yemeli miyim? Sokağa çıkma yasağı ne zaman bitiyor? gibi onlar tarafından cevaplanmaması gereken sorulardan oluştuğunu ve bu asıl çağrıları almalarını engellediğini belirtiyorlar
‘ Covıd olan birçok Paramedik hastalığı ne yazık ki ailelerine de bulaştırdılar ve bunun vicdani yükünü de omuzlarında taşıyorlar.
"Yoğunluktan ötürü dinlenme aralarının çok azaldığı. 24 saatlik nöbetin 17 saatini aralıksız telefonda geçirdiklerini aktarıyorlar.
Yukarıda aktarmaya çalıştığımız konular ve niceleri Paramedik meslektaşlarımızın her gün baş etmeye çalıştıkları zorlu görev ve sorumluluklarıdır.
Paramedikler her zaman her yerde acil müdahale ekibi olarak görev bilinci ve meslek aşkıyla hazır olacaklardır; ancak bu zorlu yolculukta onların yükünü hafifletmek adına bilinçli davranmak hepimizin bildiği 3 önemli kurala uymak önem arz etmektedir.
MASKE, MESAFE, HİJYEN…."