Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu - shmyo@gelisim.edu.tr
Memnuniyet ve Şikayetleriniz için   İGÜMER
 Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu - shmyo@gelisim.edu.tr

Fizyoterapi








 Yaygın Bir Tuzak Nöropatisi: Karpal Tünel Sendromu


İstanbul Gelişim Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Öğr. Gör. Merve Karaağaç, Karpal Tünel Sendromu hakkında bilgi verdi.


Karpal tünel sendromu (KTS), etkilenen kişinin elinde ve kolunda ağrı, uyuşma ve karıncalanmaya neden olan yaygın bir tıbbi durumdur. KTS, median sinirin el bileği içinde ilerlerken sıkışmasıyla oluşur.

Karpal tünel sendromu akut veya kronik olabilir. Akut KTS nispeten nadirdir ve spontan kanama, tromboz, metakarpal basis çıkığı, enfeksiyon, gebelik ve kırıklar gibi çeşitli nedenleri vardır ve distal radius kırıkları başlıca nedenlerdir. Kronik KTS, bazen tek bir parmakta ortaya çıkan ve daha sonra kalan median sinir dağılımına yayılan kademeli bir başlangıca sahiptir. Semptomların ilk başlangıcı genellikle gecedir, ancak semptomlar kötüleştikçe, bireyler gün boyunca sakarlık ve kavrama ve çimdikleme güçlüğü ile birlikte semptomlardan şikayet edebilir.

Karpal tünel sendromu en yaygın olarak şiddetine göre hafif, orta ve şiddetli olarak sınıflandırılır. Literatürde bildirilen sınıflandırma sistemleri büyük ölçüde elektrofizyolojik çalışmalardan elde edilen verilere dayanmaktadır. KTS'nin klinik tanısının ilk aşamasında; Hasta, hissedilir bir şişlik olmadan, elde uyuşma veya şişlik hissiyle uykudan uyanma eğilimindedir. Brakiyalji parestetika nokturna olarak tanımlanan el ve parmaklarda karıncalanma ile omuza yayılan bilekten aşırı ağrı hissedilebilir. Çoğu durumda, el sallandıktan sonra ağrı kesilir, ancak el daha sonra sertleşebilir. Hastada KTS gelişiminin ikinci aşamasında; Gece görülen semptomların gün içinde ortaya çıkması gözlenir. Bu tür semptomlar, hasta el veya bileği içeren tekrarlayan bir faaliyete girdiğinde veya uzun süreler boyunca belirli bir pozisyonu koruduğunda ortaya çıkar. Benzer şekilde, hastalar nesneleri kavramak için ellerini kullanırken, nesnelerin düşmelerine neden olan beceriksizlik de fark edebilirler. KTS gelişiminin son aşaması; Tenar kabarıntıda hipotrofi veya atrofi olduğunda ortaya çıkar. Bu aşamanın ortaya çıkması ayrıca hastaların herhangi bir duyusal semptomla karşılaşma potansiyeline de yol açar.

KTS, bir veya daha fazla periferik siniri etkileyen ve etkilenen vücut organında uyuşma veya zayıflıkla sonuçlanan en yaygın tuzak durumudur. Ortalama olarak, ağrı, tepkisizlik ve ellerinde kaşıntılı bir duygudan şikayet eden kişilerin en az %3,8'inde KTS vardır. Ek olarak, KTS oluşum olayları 100.000 yıllık rapor başına 276 oranında meydana gelir ve insidans oranları kadınlarda %9.2 ve erkeklerde %6'dır. KTS vakaları tüm yaş gruplarında yaygın olmakla birlikte, 40 ila 60 yaş arasındaki yetişkinler için daha yaygındır. Dünya çapında insanların tahminen %4 ve %5'i KTS'den muzdariptir.