Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu - shmyo@gelisim.edu.tr
Memnuniyet ve Şikayetleriniz için   İGÜMER
 Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu - shmyo@gelisim.edu.tr

Fizyoterapi








 Popüler Bir Egzersiz Yöntemi: Pilates


İstanbul Gelişim Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Öğr. Gör. Merve Karaağaç, pilates hakkında bilgi verdi.


Pilates yöntemi, Joseph H. Pilates tarafından 1900'lerin başında kurulan bir beden ve zihin egzersizleri kavramıdır. J. Pilates, kendi yöntemini geliştirirken yoga, dövüş sanatları, Zen meditasyonu, balenin yanı sıra antik Yunan ve Roma'dan ilham almıştır. Yöntemin ilk yararlanıcıları, Pilates'in Birinci Dünya Savaşı sırasında hastaların iyileşmesine dahil olduğu bir hapishane kampındaki bir hastanenin hastalarıydı. Daha sonra, 1920'lerde ABD'de konseptini yaralı dansçıların iyileşmesinde kullandığı bir stüdyo kurdu.

Başlangıçta Contrology olarak adlandırılan Pilates, Joseph Pilates tarafından herkesin kullanımına uygun bir düşük etkili egzersiz şekli olarak tasarlandı ve özellikle uzun yıllar boyunca dansçılar arasında popülerliğini sürdürdü. Pilates, Contrology’yi “bedeni eşit şekilde geliştiren, yanlış duruşları düzelten, fiziksel canlılığı geri kazandıran, zihni canlandıran ve ruhu yükselten” bir sistem olarak tanımlamıştır.

Bu yöntemi benzersiz kılan, pilates egzersizi yapmanın temel ilkeleridir. Bu ilkeler; merkezleme, konsantrasyon, kontrol, kesinlik, akış ve nefes alma şeklindedir. Pilates'te özellikle vücut duruşunun hizalanmasına vurgu yapılır. Bu da, omurga eğriliğini ve alt ekstremitelerin eksenel pozisyonunu ve ayakta durma pozisyonunda ayakların simetrik yükünü koruyarak baş, omuz ve pelvik kuşağın nötr pozisyonda uygun şekilde ayarlanması anlamına gelir.

Pilates seansları bireysel veya gruplar halinde yapılır. Çoğu zaman egzersizler bir minder üzerinde yapılır, ancak özel ekipmanlar (Reformer, Cadillac, Wunda Chair, Ladder Barrel) da kullanılabilir.

Sağlıklı yetişkinlerde bir egzersiz şekli olarak Pilates'in esnekliği ve dinamik dengeyi geliştirmek ve kas dayanıklılığını artırmak için faydalarına dair kanıtlar bulunmuştur. Pilates’in, kas-iskelet rahatsızlıklarında ve diğer rahatsızlıklarda algılanan faydaları nedeniyle son zamanlarda rehabilitasyon programlarında popülaritesi artmaktadır. Pilates'in kendisi bir rehabilitasyon aracı olarak öğretilmediğinden ve rehabilitasyon uzmanlarının Pilates uzmanı olma gerekliliği olmadığı için bu gelişme düzensiz bir şekilde gerçekleşmiştir. Bu sınırlamalara rağmen, belirli bir rehabilitasyon egzersizi olarak Pilates, insanların yaşamın değişen aşamalarında ve değişen fiziksel koşullarda fiziksel işlevlerini iyileştirmelerine yardımcı olmak için yararlı bir araç olabilir.