Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu - shmyo@gelisim.edu.tr
Memnuniyet ve Şikayetleriniz için   İGÜMER
 Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu - shmyo@gelisim.edu.tr

Fizyoterapi








 Fizyoterapi'de Graston Tekniği


İstanbul Gelişim Üniversitesi (İGÜ), Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu (SHMYO), Fizyoterapi Program Başkanı Öğr. Gör. Tuğçe Yılmaz, Graston Tekniğini anlatıyor.


Fizik tedavi ve rehabilitasyon kas iskelet sisteminde doğuştan var olan ya da sonradan gelişen hastalıklar üzerinde yoğunlaşan bir tıp alanı olarak tanımlanıyor. Hareket sistemindeki aksamaların günlük yaşam aktiviteleri üzerindeki etkisine odaklanan bu uygulamalar kişinin yaşam kalitesini artırmaya yönelik yaklaşımlar içeriyor. Fiziksel ajan adı verilen ısı, elektrik, ses dalgaları ve ışık gibi modalitelerin tedavi amacıyla insan vücuduna uygulanması fizik tedavi ve rehabilitasyon alanındaki uygulamaların sadece bir bölümünü oluşturuyor. 

Graston tekniği, yaralanmış dokuyu ve fasyal kısıtlamaları etkili bir şekilde tespit etmeyi sağlar. En iyi hareket yelpazesini koruyabilmeyi amaçlar. Farklı kas yapıları için spesifik enstrümanlar tarafından uygulanır. Yumuşak doku mobilizasyonunun kanıta dayalı ve yenilikçi bir yöntemidir.

Uygulama, germe ve kuvvetlendirme egzersizleri ile desteklenir. Herhangi bir ilaç içermeyen bu uygulamada vücudun kendi kendini iyileştirme mekanizmasından yararlanılır. Bilinçli yapılan mikro doku hasarları ile doku iyileşme süreci başlatılır.

Graston Tekniği bir uygulayıcının sorunlu dokuyu derinden ele geçirmesine, ancak bir hastanın ağrı toleransına duyarlı olmasını sağlar. Aletler etkilenen alanın üzerine bastırıldığında, skar dokusunu parçalamaya ve fasiyanın kısıtlamalarına yardımcı olurlar. Zamanla, bu işlem yapışmış lifleri açar veya ortadan kaldırabilir, hareket aralığını geri kazandırır ve ağrıyı ortadan kaldırabilir. Graston Tekniğinin amacı ve ideal sonucu yumuşak doku hasarınızı sağlıklı bir şekilde çalışan dokuya dönüştürmeye yardımcı olmaktır.

Genellikle hastanın durumuna bağlı olmakla birlikte, Graston Tekniği genellikle dört ila beş hafta boyunca haftada bir ila iki tedaviyi içerir. Çoğu hasta, üçüncü veya dördüncü tedavi oturumuyla olumlu bir yanıt almaktadır.

Graston Tekniği, kuru iğneleme ve akupunktur gibi alet yardımlı manuel terapi tekniği olarak düşünülebilir ve bunların hepsi günümüzde popülerlik kazanmış durumlardır.

Graston Tekniği ile öncelikle kan dolaşımı artarılır ve iyileşme hızı artırılır.
• Kasın anatomik yapısının dışında şekillenmesini engellenir.
• Yumuşak dokudaki skarlarını çözerek ağrıyı azaltmaktadır. Ağrısız aralıkta fonksiyonel aktivitenin kalitesinin artmasını sağlar.
• Geçirilmiş operasyon, travma sonucu azalmış ya da bozulmuş kas yapısını fonksiyonel hale getirir.
• Fonksiyonel aktiviteyi limitleyen kas kısalıklarını minimuma indirip maksimum kas kontraksiyonu yani kasılmasını elde eder.
• Fasya dokusundaki dizilimin düzenmesini sağlar

Neden Graston Kas Gevşeme Tekniği?
  • Tedavi süresini düşürür.
  • Ağrıları azaltır.
  • Kronik vakalarda çok etkilidir.