İstanbul Gelişim Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Öğr. Gör. Muhammed Yurtseven, Uzaktan Fizyoterapi Yaklaşımları hakkında bilgi verdi.
Yeni koronavirüsün bulaşıcı doğası nedeniyle, SARS-CoV-2, uzman görüş birliğine dayanan kılavuzlar, fizyoterapistler ile COVID-19 hastaları arasında doğrudan temasın sınırlandırılmasını önermektedir.
Telerehabilitasyon, “Rehabilitasyon ve rehabilitasyon hizmetlerinin bilgi ve iletişim teknolojileri yoluyla sağlanması’’ olarak tanımlanmaktadır. Telerehabilitasyon hizmetleri; hastaları değerlendirme, izleme, tedavi etme, denetleme, eğitim ve danışmanlık konularını içermektedir.
Fizyoterapistler, fonksiyonel kapasitesinin azalmasını önlemek ve fiziksel kısıtlamaları yönetmek için COVID-19 hastalarına tedavi sağlamaktadır. COVID-19 tanılı hastalar genellikle ateş, nefes darlığı, öksürük, hipoksi ve yorgunluk semptomları yaşamaktadır ve bu da hastaların genel fonksiyonel yeteneklerini sınırlamaktadır. Bu tedavi gereksinimine yanıt verebilmek ve rehabilitasyon uygulayıcısı olan sağlık personelini hastalıktan korumak sebebiyle tele-sağlık hizmetlerine yönelik açık bir ihtiyaç ortaya çıkmıştır.
Telerehabilitasyon için tablet, cep telefonu, masaüstü ve dizüstü bilgisayar gibi elektronik cihazlar kullanılır. Bu cihazların içinde de hastalar ve fizyoterapistlerin iletişim kurabilecekleri sesli ve görüntülü uygulamaların bulunması gerekmektedir.
Telerehabilitasyonda çeşitli uygulamalar yapılsa da genel olarak egzersiz eğitimi;
Haftada 3 kez
Isınma (5-10 dakika), üst ve alt ekstremitelerin dahil edidiği dayanıklılık ve kas güçlendirme egzersizleri (20-30 dakika), esneme ve gevşeme (5-10 dk) egzersizleri
Maksimum kalp hızının % 60-80’i olarak belirlenen aerobik egzersizler (yürüme, bisiklet ve koşu bandı gibi egzersizler)
Solunum egzersizleri
Öksürme nedeniyle kuvvetsizlik oluşabileceği için pelvik taban kuvvetlendirme egzersizlerini içermektedir.
Telerehabilitasyon güvenli ve uygulanabilir bir rehabilitasyon yöntemidir. Yüz yüze rehabilitasyon tedavisinin azaltılmasına yardımcı olur. Mevcut koronavirüs hastalığı (COVID-19) pandemisi göz önüne alındığında, telerehabilitasyon, solunum yolu hastalığı olan hastalar için uygun bir rehabilitasyon seçeneği olabilir.