Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu - shmyo@gelisim.edu.tr
Memnuniyet ve Şikayetleriniz için   İGÜMER
 Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu - shmyo@gelisim.edu.tr

Elektronörofizyoloji








 Felç Semptomu Hakkında Bildiklerimiz


İstanbul Gelişim Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Sabri Erdöl Felç Semptomları hakkında bilgi verdi.


Felç veya pleji semptomu (belirtisi) kaslarda tam kuvvet kaybına denir ve rakamsal olarak 0/5 belirtilir. Kas kuvveti   0’dan  5’e kadar derecelendirilir; 0/5 plejiyi, 5/5 tam kas kuvvetini ifade eder ve ağırdan hafife sırasıyla kas gücü kaybına parezi denir ve -1/5’den -5/5’e kadar rakamsal olarak derecelendirilir.
Merkezi ve periferik sinir sisteminden oluşan sinir sisteminde bulunan motor hücrelerin (sırasıyla 1 nci ve 2 nci motor nöronlar) ve/veya motor liflerinin (aksonlar) hasarı  kuvvet kaybına neden olur, hasarın büyüklüğüne göre de değişik derecede kuvvet kaybı meydana gelir. Bir hastalığın teşhisi detaylı hikaye, belirti ve bulgular, muayene, tetkikler ve görüntüleme yöntemleriyle konulur.

Başlıca, beyin damar hastalıkları, tümörler, enfeksiyonlar ve MS (Multiple Skleroz) gibi demyelinizan hastalıklar motor hücrelerde  ve/veya aksonlarında hasara yol açarak kuvvet kaybının olduğu belirti ve bulguları gösterir. Fakat, bu hastalıklar motor hücreleri ve/veya  aksonlarında hasar yapmaz ise kuvvet kaybı belirtisi göstermezler. Merkezi sinir sistmi hastalıklarının teşhisini koymada, dolayısıyla morto hücreler veya aksonlarının tutulup tutulmadığını belirlemede MRG (manyetik Rezonans Görüntüleme) çok önemlidir.

Radikülopati, pleksopati, polinöropati, tuzak nöropati, sinir kas kavşağı hastalıkları ve ön boynuz motor nöron hastalıkları periferik sinir sitemini oluşturan 2 nci motor nöron veya liflerinde hasar meydana getirerek kuvvet kaybı belirtisi gösterirler. Bu hastalıkların da teşhisinde EMG (ElektroMiyoGrafi) inceleme yöntemi çok önemlidir.
Burada bilinmesi gereken ve önemli olan  husus, felç bulgusu bir hastalık olmadığı, ancak sinir sistemini tutan hastalıkların bir belirti ve bulgusu olduğudur. Merkezi ve periferik sinir sistemini tutan, felç belirtisi gösteren hastalıkların ayırıcı tanısında ek belirti ve bulgular önemlidir. İnernette felç bulgusu olan hastalıkları araştırırken bununla birlikte olan belirti ve bulguları da ekleyerek hastalığın doğru teşhini bulmamıza yardımcı olacaktır.
Covit 19 aşısı felç belirtisiyle giden kronik hastalıklarda önceliği olan durumları oluşturmaktadır, fakat enfeksiyon ve/veya bağışıklık sistemi (otoimmün) nedenlerin olduğu felç belirtili hastalıklarda Covit 19 aşısı ilgili uzmana danışılarak yapılmalıdır.