Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu - shmyo@gelisim.edu.tr
Memnuniyet ve Şikayetleriniz için   İGÜMER
 Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu - shmyo@gelisim.edu.tr

Diyaliz








 KOAH ve Covid-19


İstanbul Gelişim Üniversitesi Öğr. Gör. Büşra Atsal Kılıç, “KOAH hastalarında sağlıklı bireylere göre COVID-19’a bağlı gelişen akciğer komplikasyonları daha fazla görülüyor” dedi.


İstanbul Gelişim Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Diyaliz Programı Öğretim Elemanı Öğr. Gör. Büşra Atsal Kılıç, KOAH hastalarında sağlıklı bireylere göre covid-19’a bağlı gelişen akciğer komplikasyonlarının daha fazla görüldüğünü söyledi.

Atsal Kılıç yaptığı açıklamada, “KOAH, geri dönüşümsüz, hava akımını kısıtlayan ve kişinin nefes almasını güçleştiren bir hastalıktır.” dedi.
Akciğerin zararlı partiküllere ve gazlara karşı anormal inflamatuar(vücudun herhangi bir yabancı maddeye veya duruma karşı verdiği koruyucu bir yanıt) yanıtı ile ilişkili olduğunu anlatan Öğr. Gör. Atsal Kılıç, “KOAH ilerleyici ve geri dönüşümsüz bir hastalıktır fakat ne  kadar erken tedaviye başlanırsa hastalığa bağlı komplikasyonlar azaltılabilir ya da ortadan kaldırılabilir.” ifadelerini kullandı.
 

KOAH BELİRTİLERİ ve TANILAMASI


KOAH oluşumunda genellikle sigara sorumlu tutulsa da KOAH hastalığının tanısını koymak için nefes darlığı, kronik öksürük ve balgam şikâyetleri olan bireylerde KOAH’ın düşünülmesi gerektiğini vurgulayan Öğr. Gör. Atsal Kılıç kesin bir sonuç için solunum fonksiyon testinin şart olduğunu belirtti. Solunum fonksiyon testi var olan hava akımı kısıtlanmasını göstermede en iyi standardize edilmiş, tekrarlanabilir, kolay ve en objektif tanı testidir.
 

KOAH TEDAVİSİ


Öğr. Gör. Atsal Kılıç, KOAH tanısı alan hastaların tedavi süreçlerine ilişkin olarak şunları kaydetti:

"KOAH’ta oluşan akciğer hasarı geri döndürülebilir olmasa da uygulanan tedavilerle hastalığın belirtileri hafifletilebilir, hastalığa bağlı komplikasyonlar azaltılabilir ya da ortadan kaldırılabilir, hastalığın seyri yavaşlatılabilir. KOAH tanısı konulan birey eğer sigara içiyorsa derhal sigarayı bırakması gerekmektedir. Semptomların görüldüğü hastalarda tedavinin temelini oluşturan bronkodilatatörler(bronş genişleticiler) düzenli olarak hastalığın her aşamasında kullanılmalıdır. Bunun yanında pulmoner rehabilitasyon tedavisi ile de hastalar desteklenebilir. Orta ve ileri düzeyde KOAH’ı olan hastalar nefes darlığı yaşamaları nedeniyle günlük hayatlarına devam etmekte çekingen davranıyorlar. Bunun sonucunda kişilerin kaslarında zayıflık görülüyor. Pulmoner rehabilitasyon tedavisi sayesinde hastanın nefes alıp vermesi düzene sokuluyor ve bunun yanı sıra basit hareketler yaptırılarak kişinin kaslarının güçlendirilmesi sağlanıyor."

KOAH VE COVID-19


KOAH hastalarında sağlıklı bireylere göre COVID-19’a bağlı gelişen akciğer komplikasyonlarının daha fazla görüldüğünü bildiren Öğr. Gör. Atsal Kılıç, KOAH hastalarının COVID-19’da ağır seyretmelerinin nedenini şöyle özetledi:

“KOAH hastaları, yaşları, ek hastalık öyküleri ve akciğerleri kapasitelerinin düşük olması nedeniyle covid-19 a karşı yüksek risk grubunda yer almaktadırlar. Bu nedenle KOAH hastalarının kesinlikle ilaç kullanımını bırakmamaları, dozlarını atlamamaları ve ilaçları özenle kullanmaya devam etmeleri, korona virus önlemlerini dikkatlice yerine getirmeleri gerekmektedir.”