Diyabet hastalığı; pankreasın yeterli miktarda insülin hormonu üretmemesi ya da ürettiği insülin hormonunun vücutta etkili bir şekilde kullanılamaması nedeniyle gelişen, organizmada karbonhidrat, yağ ve protein metabolizmasındaki bozuklukla seyreden kronik bir hastalıktır.
Atsal Kılıç, kan glikoz düzeyinin yüksek seyretmesinin vücuttaki tüm damarlarda hasara neden olduğunu ve bu durum neticesinde diyabet hastalığının en çok göz, kalp ve böbrek hasarına, el ve ayaklarda uyuşma, karıncalanma, his kaybına neden olduğunu açıkladı.
Öğr. Gör. Büşra Atsal Kılıç, "Diyabet hastalığı nedeniyle gelişen böbrek hasarına 'diyabetik nefropati' denir. Günümüzde böbrek yetmezliği nedeniyle diyaliz tedavisi gören hastaların birçoğu diyabete bağlı böbrek hasarı nedeniyle diyaliz tedavisi almaktadır. Diyabette böbrek hastalığı hiperfiltrasyon ve mikroalbuminüri ile belirti gösterip giderek proteinürinin artması ve glomerül filtrasyon hızının azalması ile azotemi görülmesine ve son dönem böbrek hastalığına kadar uzanmaktadır" ifadelerini kullandı.
Diyabete Bağlı Böbrek Hastalığı Tedavisi
Öğr. Gör. Atsal Kılıç, diyabete bağlı böbrek hastalığı tanısı alan hastaların tedavi süreçlerine ilişkin olarak şunları kaydetti:
-
Hayat tarzı değişiklikleri yapılmalıdır. Hastalar tuz tüketimini azaltmalı, sigara tüketmemeli, fazla kilolarını vermelilerdir.
-
Kan şekeri kontrol altına alınmalıdır. Diyabetik nefropatide glisemik kontrol komplikasyon gelişimini azaltır ve hastalığın ilerleyişini yavaşlatır.
-
Kan basıncı kontrolü sağlanmalıdır. Diyabet hastalığı ve hipertansiyon sıklıkla birlikte görülür. Yüksek kan basıncı diyabet hastalığının böbrek üzerine olan zararlı etkilerini hızlandırır. Bundan dolayı diyabet hastalarında kan basıncının düzenlenmesi önemli rol oynamaktadır.
"Diyabet hastalığına bağlı gelişen organ fonksiyon bozuklukları sinsi bir şekilde ilerler ve belirtiler ortaya çıktığında genellikle tedaviyle geri döndürülemeyebilir. Bundan dolayı diyabet hastaları organ fonksiyon bozukluğu açısından takip edilmeli ve gerekli önlemler alınmalıdır"