Tüm dünya ülkelerinde ciddi sağlık problemlerine yol açan koronavirus enfeksiyonu ilk kez 2019 yılında görülmüştür. Çin’in Vuhan kentinden tüm dünyaya yayılan koronavirüs enfeksiyonu ile enfekte olan Türkiye’deki ilk vaka 11 Mart 2020’de tespit edilmiştir. Covid-19, diğer hasta gruplarında olduğu gibi böbrek hastalarında da ciddi endişeye sebep olmuştur.
Covid-19 ile enfekte olan, hastalığı ağır geçiren ve tedavilerini yoğun bakım birimlerinde alan bireylerde böbrek hasarı gelişebilir. Bu sürecin takibi açısından hastalardan alınan kan ve idrar numuneleri önem taşımaktadır. Covid-19 geçiren hipertansiyon ve diyabet hastaları iyileşme sonrası dönemde böbrek hasarı gelişimi açısından risk grubunda yer almaktadırlar.
Corona virüsün akciğerlerde oluşturduğu hasar nedeniyle böbreklere giden kan akımı bozulabilir ve bunun sonucunda kişide böbrek ile ilgili problemler ortaya çıkabilir.
Covid-19 hastalığının vücutta enflamatuar yanıt oluşturması ve pıhtılaşmaya yatkınlığı arttırması sebebiyle hastalık sürecinde böbreklerde hasar gelişebilir.
Yapılan Çin kaynaklı araştırmalarda Covid-19'a yakalanan kişilerde %3-%15 oranında ani böbrek hasarı geliştiği ortaya konmuştur. Pandemi döneminden önce böbrek rahatsızlığı olan hastalar Covid-19 hastalığının daha ağır seyredebileceği riskli hasta grubunu oluşturmaktadır. Diyaliz tedavisi gören hastaların immun sistemi aldıkları tedaviye bağlı olarak baskılanabilir. Bu nedenle hastalarda enfeksiyona yatkınlık görülebilir. Fakat bu sürece rağmen hastaların diyaliz tedavilerini aksatmadan devam ettirmeleri tedavinin önemli basamağını oluşturmaktadır. Bu hastalar pandemi sürecinde daha dikkatli olmalı, tedbirlere uymalı ve tedavilerini aksatmadan almaları gerekmektedir.