Dünyada her 5 erkekten birinde ve her 6 kadından birinde yaşamları süresince kanser gelişmesi beklenirken her 8 erkekten birinin ve her 11 kadından birinin ise kanser nedeniyle hayatlarını kaybedeceği ön görülmektedir. Kanserler yüksek oranla çevresel faktörlere bağlı olarak gelişmektedir. Bu çevresel faktörlerin arasında; tütün ve tütün ürünlerinin kullanımı, alkol tüketimi, fazla kilolu ya da obez olma, enfeksiyonlar başta yer almaktadır. Bu faktörlere maruziyetin engellenmesi ile %30-50 oranında kanserler önlenebilmektedir. Erken teşhis edildiğinde tedavinin mümkün olduğu ve yaşam kalitesinin artırılabildiği kanser türleri düşünüldüğünde korumanın önemi daha da artmaktadır.
Kanser alanında yapılan çalışmalar kanseri kontrol altına almada en önemli yolun korunma ve erken teşhis olduğunu ortaya koymaktadır. Toplumda farkındalık çalışmalarının yapılması, toplumun kanser konusunda bilinç düzeyinin yükseltilmesi ve kanser taramaları kanserle mücadelede önemli bir yer tutmaktadır. Ülkemizde taraması yapılan kanser türleri; meme kanseri, serviks kanseri ve kolorektal kanserlerdir.
Bu doğrultuda;
-
40-69 yaş arasındaki kadınlara 2 yılda bir mamografi çekimi
-
30-65 yaş arası kadınlara 5 yıl da bir smear testi ve HPV -DNA testi yapılması
-
50-70 yaş arası kadın ve erkeklere 2 yılda bir gaitada gizli kan testi ve 10 yılda bir kolonoskopi ücretsiz olarak yapılmaktadır.
Öğr. Gör. Büşra Atsal Kılıç