Çene eklemi bozukluklarının tedavi yöntemleri
Günümüzde toplumun birçok kesiminde görülen temporomandibular eklem (TME) rahatsızlıklarının birçok nedeni olabilir. Bunlar genellikle günlük yaşamda yaşanan streslerin birikmesi nedeniyle yıllar sonra belirti vermeye başlar. Bu rahatsızlıklar kişilerin yaşam kalitelerini son derece olumsuz etkilemektedir. Bu rahatsızlıklar erken dönemde tedavi edilmezse geri dönüşü olmayan ve kalıcı bir hastalığa dönüşebilir. TME bozukluklarının tedavisi için pek çok yöntem vardır.
-
Bilgilendirme yöntemi
-
Fizik tedavi yöntemleri
-
Farmakolojik tedavi
-
Psikiyatrik destek tedavisi
-
Okluzal atel tedavileri
Geri dönüşümsüz tedaviler okluzal düzeltme ve cerrahi müdahaleleri içerir.
Bu hastalıkların tedavisinde temel prensip olarak öncelikle hastalığın tipine göre geri dönüşlü tedaviler uygulanmalıdır. Geri dönüşümlü tedaviler arasında oklüzal splint uygulaması en çok kullanılan yöntemdir. Diş hekimliğinde kullanılan splintler; stabilizasyon ateli, ön ısırma plakası, ön yeniden konumlandırma ateli, arka ısırma plakası, döner ve yumuşak ateller. Hangi hastada hangi atelin kullanılacağına karar verebilmek için TME anatomisi ve fizyolojisinin iyi bilinmesi gerekir.
Splint endikasyonları TME iltihabı, eklem içi düzensizlik, ameliyat sonrası tedavi, hipertonik yüz kasları, diş sıkma ve gıcırdatma olarak belirtilmektedir. Erken tedavi, tüm bu semptomların iyileşmesinde başarı olasılığını artıracaktır.