Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu - shmyo@gelisim.edu.tr
Memnuniyet ve Şikayetleriniz için   İGÜMER
 Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu - shmyo@gelisim.edu.tr

Biyomedikal Cihaz Teknolojisi








 Kısa Süreli Hafıza Geliştirme


İstanbul Gelişim Üniversitesi (İGÜ), Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu (SHMYO), Biyomedikal Cihaz Teknolojisi Program Başkanı Öğr. Gör. Aylin Çetin, Kısa Süreli Hafıza Geliştirme hakkında bilgi verdi.


İstanbul Gelişim Üniversitesi Öğr. Gör. Aylin Çetin, "Bu terapi beyin dalgalarını senkronize ederek, yaşa bağlı hafıza kaybını tersine çevirmektedir. Elektriksel stimülasyon beyin için son çare olarak görülmekteydi. Örneğin elektrokonvülsif terapi, diğer tedaviler başarısız olduktan sonra şiddetli depresyonu tedavi etmek için geliştirilmiştir" dedi.

ALZHEİMER HASTALIĞINI TEDAVİ EDER

Öğr. Gör. Aylin Çetin, açıklamasına şöyle devam etti: "Fakat zamanla yumuşak ve non-inasive beyin stimülasyonu çağına geçilmektedir. Bu yeni nesil yöntemde kafa derisindeki elektrotların beyni yumuşak bir elektrik sarsıntısı ile güvenle uyardığı ve Alzheimer hastalığını tedavi etmek, obsesif-kompulsif bozukluğu hafifletmek ve hatta hafıza kaybını azaltmak için test edildiği gösterilmiştir" ifadelerine yer verdi. 

"Son dönemde Nature Neuroscience’da yayınlanan bir makalede, Boston Üniversitesi’ndeki araştırmacılar, elektrik stimülasyonunun çalışma belleğini de artırabileceğini, düşünme, akıl yürütme ya da problem çözme sırasında bilgileri  saklama yeteneğimizi gösterdiğini gösteriyor. 'Aklın eskiz defteri' olarak adlandırılan çalışma hafızası, insan bilincinin bir göstergesidir ve yaşlandıkça azalır."

Öğr. Gör. Aylin Çetin, "Beynin iki ön bölgesi arasında beyin dalgalarının senkronize edilmesini içeren 25 dakikalık bir stimülasyon seansından sonra, 60 ile 76 yaş grubundaki bireylerin genç bireyler ile  eşit  bir şekilde aynı çalışma hafızası yeteneğine sahip oldukları belirgin bir şekilde  gözlemlenmiştir. Çalışma yazarı Robert Reinhart, çalışma hakkında bir brifing sırasında, 'Bu beyin devrelerini yeniden bağlayabilir veya yeniden senkronize edebilir ve daha sonra çalışma hafızası işlevlerini hızla artırabiliriz' demiştir" diye konuştu.

"Sonuçlar iki ana sebepten dolayı önemlidir. İlk olarak, yaşa bağlı beyin düşüşünün beyin alanları arasındaki bağlantısızlıktan kaynaklandığı teorisini desteklemektedir. İkincisi ise bu kayıbın kalıcı olmadığını ve gençlikteki beyin fonksiyonlarını geri kazanmanın mümkün olabileceğini öne sürmektedir. Reinhart ve BU lisansüstü öğrencisi John Nguyen, iki farklı yaş grubundaki bireyleri (42 birey  20 ila 29 yaş arası) ve (42 birey 60 ile 76 yaş arası), bir çalışma belleği testine katılmak üzere davet etmiştir. Beyin stimülasyonu olmadan genç yaş grubu yaşlı bireylere göre daha hızlı ve daha hassas olduğu gözlenmiştir. Fakat sonrası için, Reinhart- yüksek çözünürlüklü transkranial alternatif akım uyarımı (HD-tACS) gerçekleştirmek için elektrotları kafatsına yerleştirip beynin prefrontal ve temporal alanlarının aktivitesini ritmik olarak senkronize etmek için küçük (sadece 1,6 miliamper) alternatif akım uygulamıştır."

"Her stimülasyon seansı, her katılımcının bireysel beyin dinamiğine göre uyarlanmış olup, Reinhart, yani bir kişinin beyni 6.8 Hertz'de salınıyorsa,  bu dalga boyuna ayarlanıp uygulanmıştır.  Ancak bazı katılımcılar, seans sırasında karıncalanma ve kaşıntı olduğunu bildirmişlerdir. Uygulamadan sonra tekrar çalışma hafızası test edilmiş olup ve yaşlı bireylerin becerileri genç bireylerin becerilerine göre gelişmiştir. Aslında, sonuçları iyi olmayan genç bireyler bile daha iyi bir duruma gelmiştir. İşlevdeki bu artış, stimülasyon sona erdikten sonra en az 50 dakika sürmüştür" diye konuştu.

"Reinhart, çalışma hafızasındaki eksikliklerin yaşlanmaya özgü olmadığını - ayrıca şizofreni, Alzheimer, dikkat eksikliği bozukluğunun vb. beyin rahatsızlıklarının da merkezinde bulunduğunu söylemektedir.  “Umudumuz, bu çalışmanın, beyin rahatsızlıkları olan insanlara yardım etmek için invazif olmayan yöntemleri  geliştirdiğimiz tamamen yeni araştırma alanları için temel bir bilim temeli oluşturmasına yardımcı olacağını söylemektedir" dedi.