İstanbul Gelişim Üniversitesi Dr. Öğr. Üyesi Ayşe DÜŞÜNÜR, ‘Anestezi verilmesi planlanan hasta sigara bağımlısı ise en az 12 saat önce sigara kullanılmaması çok önemlidir.’ dedi.
Sigara, vücudumuzdaki tüm sistemleri özellikle de kalp damar ve solunum sistemini etkileyen, kanda oksijen taşınmasını ve dokular tarafından kullanılmasını engelleyen, toksik ve karsinojen etkiye sahip bir maddedir.
Düşünür, sigara içme alışkanlığının akciğer fonksiyonlarına olumsuz etkilerini; hava yolunda bulunan titrek tüylü (siliyer) epitelin fonksiyonlarını azaltma, balgam miktarını arttırma ve solunum yolu reaktivitesini arttırarak obstrüktif akciğer hastalıklarının gelişmesine neden olma yönünde olduğunu söyledi.
Dr. Öğr. Üyesi Ayşe DÜŞÜNÜR, sigara tüketimi, anesteziyi ve anestezi sürecini olumsuz etkileyen faktörlerden biri olduğunu belirtti. Anestezi öncesi yeme içmenin kesilmesi kadar sigaranın bırakılması da önemlidir. Sigara içen hastalarda genel anestezi sırasında ve sonrasındaki uyanma sürecinde bazı komplikasyonlar yaşanmaktadır. Düşünür, ameliyat sonrası dönemde akciğer komplikasyonu riski sigara içmeyenlere göre 6 kat daha fazla olduğunu söyledi.
Düşünür, sigaranın 12-24 saat tüketilmemesi, erken dönemde olumsuz etkiler oluşturan nikotin ve karbon monoksit düzeyinin kanda azalmasını sağlarken, birkaç gün tüketilmemesi ise hava yollarında siliyer fonksiyonların artması ve balgam miktarının azalması sonucunda hava yolu mukozasının temizlenmesine katkıda bulunur dedi. Siliyer fonksiyonların tamamen düzelmesi ise 2-3 haftayı bulur. 4-6 hafta sonra sigaraya bağlı akciğer komplikasyonları ortadan kalkar ve ameliyat sonrası yara iyileşmesi de hızlanır. Bu durumda hastanın ameliyattan 8 hafta önce sigarayı bırakması sağlanmalıdır.
Dr. Öğr. Üyesi Ayşe DÜŞÜNÜR, anestezi verilmesi planlanan hasta sigara bağımlısı ise en az 12 saat önce sigara kullanılmamasının ne kadar önemli olduğu bilgisi anestezi ekibi tarafından kendisine mutlaka verilmelidir dedi.