26 Kasım 2020 Perşembe
Ameliyat Öncesi Değerlendirme: Preoperatif Açlık Süresi
İstanbul Gelişim Üniversitesi Öğr. Gör. Melis Merve Çakal, preoperatif dönemde cerrahi işleme girecek olan hastanın açık süresinin belirlenmesi ile ilgili açıklamalarda bulundu. Çakal, "Ameliyat öncesi açlık sürelerine uyum, morbitide ve mortaliteyi düşürür" dedi.
Preoperatif dönemde açlık sürelerine uyum çok önemlidir. Açlık süresine uyulması, mide içeriğinin pulmoner aspirasyon riskini azaltarak morbitide ve mortaliteyi düşürür. Uzamış açlık süresi ise hastalarda dehidratasyon, hipoglisemi, hipovolemi ve açlık süresine dayanmada zorluk gibi durumlara neden olabilir. Öğr Gör. Melis Merve Çakal, uzamış açlık süresinin özellikle çocuklarda fizyolojik değişiklikler yanında strese neden olduğunu belirtti.
Çakal, TARD (Türk Anesteziyoloji ve Reanimasyon Derneği) 2015 kılavuzuna göre elektif cerrahi uygulanacak her yaşta sağlıklı bireyler için açlık sürelerini; berrak sıvılar cerrahiden 2 saat önceye kadar alınabilir, anne sütü cerrahiden 4 saat öncesine kadar verilebilir, formül mamalar, anne sütü dışındaki sütler ve hafif yiyecekler cerrahiden 6 saat önce kesilmeli, yağlı et içeren ağır yiyecekler cerrahiden 8 saat önce kesilmeli şeklinde olduğuna dikkat çekti. Kabul edilen berrak sıvıları su, elma suyu, sütsüz kahve, siyah çay ve berrak meyve suları olarak sıraladı.
Çakal, aynı kılavuzu kaynak göstererek operasyon öncesinde ilaç alınması gerekiyorsa önerilen ilaçlar operasyondan 1 saat öncesine kadar yetişkinler için 150 mL, çocuklar için 75 mL’yi geçmeyecek miktarda sıvı ile alınabileceğini söyledi.
Öğr. Gör. Melis Merve Çakal sözlerine şu şekilde devam etti; Açlık süresi en aza indirildiğinde özellikle çocuk hastaların daha az endişeli ve huzursuz olduklarını belirtti. Yetişkin bireylerin ise daha az baş ağrısı çektiklerini, daha rahat olduklarını, daha az aç ve susuz kaldıklarını ve preoperatif dönemi daha iyi tolere ettiklerini söyledi.