Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu - shmyo@gelisim.edu.tr
Memnuniyet ve Şikayetleriniz için   İGÜMER
 Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu - shmyo@gelisim.edu.tr

Ameliyathane Hizmetleri








 Meme kanseri ve kendi kendine meme muayenesi


İstanbul Gelişim Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Öğr. Gör. Sibel Haklı, meme kanserinin kadınlarda en sık görülen kanser türü olduğundan dolayı, ayda en az bir kez kişinin kendini kontrol etmesi gerektiğini vurguladı. Meme kanseri erkeklerde de ortaya çıkabilir, ancak bu kadar yaygın değildir. Testler ve tedaviler kişiden kişiye değişir ve bireysel koşullara bağlıdır. Yaşınız, aile geçmişiniz veya önceden meme kanseri teşhisi konmuş gibi belirli faktörler meme kanseri geliştirme riskinizi artırabileceğini belirtti.


Kadınlarda mamogramlar da dahil olmak üzere bir dizi tarama yöntemi meme kanserini bulmaya ve teşhis etmeye yardımcı olabileceğini belirten Öğr. Gör. Sibel Haklı, "Mamografi çektirme veya başka bir tarama yöntemi kullanma kararı bazı kadınlar için zor bir karar olabilir. Meme kanseri taraması sıklıkla tavsiye edilirken, zorunlu değildir. Nasıl taranacağınız, tarama testleri hakkındaki gerçekler ve efsaneler, meme sağlığınızı nasıl koruyacağınız ve bilinçli bir karar verme konusunda yardım almak için sağlık uzmanınızla görüşmelisiniz. Birçok meme problemi, genellikle tesadüfen, ilk olarak kadınların kendileri tarafından keşfedilir. Kendi kendine meme muayenesi, göğüslerinizdeki değişiklikler için kontrol etmeyi içerir. Meme kitleleri kanserli olmayan (iyi huylu) veya kanserli (kötü huylu) olabilir. Meme kanseri her yaşta ortaya çıkabilir, ancak en çok 50 yaşından büyük kadınlarda görülür. Göğüsteki farklılıklar mastit veya fibroadenom gibi diğer meme rahatsızlıklarının belirtileri olabilir" dedi.


KENDİ KENDİNE MEME MUAYENESİ NASIL YAPILIR?

Haklı açıklamalarına şu şekilde devam etti: "Göğüslerinizi muayene etmek için en iyi zaman, genellikle göğüslerdeki hassasiyet olasılığının en düşük olduğu adet döneminiz başladıktan 1 hafta sonradır. Göğüslerinizi adet döngünüzün diğer zamanlarında muayene etmek, bir muayenenin sonuçlarını diğeriyle karşılaştırmayı zorlaştırabilir. Kendi kendine meme muayenesi normalde herhangi bir rahatsızlığa neden olmaz. Adet döneminiz başlamak üzere olduğu için göğüsleriniz hassassa, göğüslerinize bastırdığınızda hafif bir rahatsızlık hissedebilirsiniz"

Haklı, kendi kendine meme muayenesinin nasıl yapılması gerektiğini maddeler halinde açıkladı: 
  • Belinizin üzerindeki tüm kıyafetlerinizi çıkarın. Yatmak, göğüslerinizi göğsünüze eşit bir şekilde yayar ve yumruları veya değişiklikleri hissetmenizi kolaylaştırır.
  • Köprücük kemiğinden sutyen çizgisinin altına ve koltuk altından göğüs kemiğine kadar tüm dokuyu hissederek tüm memenizi kontrol edin.
  • Parmak uçlarınızı değil, üç orta parmağınızın uçlarını kullanın.
  • Sağ memenizi kontrol etmek için sol elinizin orta parmaklarını kullanın.
  • Sol memenizi kontrol etmek için sağ elinizin orta parmaklarını yukarı ve aşağı spiral deseni yaparak kullanabilirsiniz. Parmaklarınızı madeni para büyüklüğündeki küçük dairelerde yavaşça hareket ettirin.
  • Tüm meme dokunuzu hissetmek için üç farklı basınç seviyesi kullanın.
  • Dokuyu cilt yüzeyine yakın hissetmek için hafif basınç gereklidir. Orta basınç biraz daha derin hissetmek için kullanılır ve dokunuzu göğüs kemiğinize ve kaburgalarınıza yakın hissetmek için sert basınç kullanılır.
  • Topaklar, olağandışı kalınlıklar veya herhangi bir değişiklik hissederken parmaklarınızı cildinizden uzaklaştırmaktan kaçının. Belirli bir yumru hakkında şüpheye düştüğünüzde, diğer memenizi kontrol edin.
  • Diğer memede aynı bölgede aynı türden bir yumru bulursanız, muhtemelen her iki meme de normaldir.
  • Göğüslerinizi yatarken muayene etmenin yanı sıra duştayken de kontrol edebilirsiniz.
  • Sabunlu parmaklar memede kolayca kayar ve değişiklikleri hissetmeyi kolaylaştırabilir. Duştayken bir kolunuzu başınızın üzerine koyun ve o taraftaki göğsünüzü hafifçe sabunlayın. Ardından, parmak uçlarınızı değil, parmaklarınızın düz yüzeyini kullanarak elinizi göğsünüzün üzerinde nazikçe hareket ettirin, topaklar veya kalınlaşmış alanlar için dikkatli olun.
Haklı, "Herhangi bir yeni yumru (Dokunmak acı verici olabilir veya olmayabilir), olağandışı kalın alanlar, meme uçlarınızdan yapışkan veya kanlı akıntı, göğüslerinizin veya meme uçlarınızın derisinde büzüşme veya çukurlaşma gibi herhangi bir değişiklik, bir memenin boyutunda olağandışı bir artış olması durumunda doktorunuza danışınız. Çoğu meme sorununun veya değişikliğinin kanserden başka bir şeyden kaynaklandığını unutmayın" diyerek tavsiyede bulundu.