30 Aralık 2022 Cuma
Dişleriniz Kışa Hazır mı?
İstanbul Gelişim Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Ağız ve Diş Sağlığı Program Başkanı Öğr. Gör. Sibel Canitez "Yaz aylarında serinlemek için tüketilen soğuk içeceklerin diş hassasiyetine neden olduğunu hepimiz biliyoruz." dedi.
Soluduğumuz hava, tüketilen sıcak ve soğuk besinler birçok ağız ve diş hastalığına neden olur. Ancak hayatımızı doğrudan tehdit ettiği düşünülmeyen diş hastalıklarına ne yazık ki yeterince önem verilmiyor.
Ağızda oluşan çürükler, hassasiyetler, diş eti çekilmeleri ve diş eti kanaması belirtileri gibi durumlar soğuk havalarda nefes almakla birlikte diş eti ağrısını artırır. Yine kış aylarında yaşanan öksürük, grip, nezle ve diğer enfeksiyonlarla ağza giren bakteri ve mikroplar diş ve diş eti problemlerini beraberinde getirir. Bu güzel mevsimi daha rahat geçirmek elbette bizim elimizde. Bazı önleyici tedbirler alarak tüm bu sorunlardan kurtulabilir ve rahat bir nefes alabiliriz.
Ağız ve diş sağlığımızı nasıl korumalıyız ve nelere dikkat etmeliyiz?
Kış aylarında hem solunan hava hem de soğuk ve sıcak besinler tüketildiğinde bunun dişlerde hassasiyete ve ağrıya neden olabileceğini söylemiştik. Bu nedenle kışın dış ortamda ağızdan nefes almak yerine burundan nefes almayı tercih etmeliyiz. Çünkü ağız kapalıyken dudaklar, yanaklar ve dil dişleri soğuktan korur.
Yine her mevsimde olduğu gibi kış aylarında da belirli dönemlerde diş hekiminizi mutlaka ziyaret etmelisiniz. Diş hekimine düzenli ziyaret hem hastalığın önlenmesi hem de hastalığın ilerlemesine karşı erken tedavi için son derece önemlidir. Yaygın diş hassasiyetini önlemek için dişlerimizi fırçalama şeklimizi değiştirmeliyiz. Özellikle evden çıkarken boynumuzu ve yüzümüzü korumayı asla ihmal etmemeliyiz. Bu işlem sadece yüzümüzü ve boynumuzu sıcak tutmakla kalmaz, aynı zamanda dişlerimizi ve diş etlerimizi de korur.
Ayrıca diş hassasiyetinizi hafifletmek için dişlerimizi hassas dişler için özel olarak üretilmiş bir diş macunu ve yumuşak kıllara sahip bir diş fırçası ile fırçalamak gerekir. Fırçalamadan sonra diş ipi kullanmak diş etlerinizin ve dişlerinizin sağlığı için de oldukça önemlidir.
Hepimizin bildiği kış hastalıkları da diş eti iltihabına veya diş eti iltihabına neden olabileceğinden, bu soğuk aylarda antibakteriyel gargara kullanımının diş eti iltihabını veya diğer diş eti problemlerini önlemeye yardımcı olabileceğini asla unutmamalıyız.
Ayrıca üst solunum yolu enfeksiyonlarından sonra diş fırçamızı mutlaka değiştirmeliyiz. Ve yeterince su içmek. Su diş sağlığı için son derece önemlidir. Soğuk aylarda su tüketimi azalır. Bu durumda tükürük salgısını azaltır. Tükürüğün görevlerinden biri de dişlerimizin arasına sıkışan besinleri temizlemek ve enfeksiyona neden olan bakterilerle savaşmaktır. Bu nedenle ağzımızda daha az tükürük olması bakterilerin üremesi için ideal bir ortam oluşturur.
Ağız bakımının son adımı dilin fırçalanmasıdır. Araştırmalar ağız kokusuna neden olan bakterilerin dilde bulunduğunu gösteriyor. Bunun için dilin fırçalanması çok önemlidir.
Kıymetli gülüşümüze sahip çıkacağımız mutlu günlere.