Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu - shmyo@gelisim.edu.tr


 Uykuda horlama bir hastalık mıdır?

İstanbul Gelişim Üniversitesi (İGÜ) Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu (SHMYO) Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Sabri Erdöl, uykuda horlamanın nedenlerine dikkat çekti.
Horlama, uykuda sesli soluk alıp verme olarak tanımlanmaktadır. Horlama halk arasında bir hastalık belirtisi olabileceği düşünülmemekte ve bu yüzden şikayet olarak bildirilmemektedir. Sağlıkçılar da hastanın şikayetlerini sorgularken her zaman bunu araştırmadığından ilgili sendromun teşhisi konulamamakta veya çok geç teşhis konulabilmektedir.

Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Sabri Erdöl, "Yorgun geçirilmiş bir günün ardından gece uykuda horlama olması masum bir horlama olabilir. Horlamanın hastalık belirtisi olabilmesi için buna nefes durması (apne) veya yetersiz nefes almanın (hipopne) eklenmesi gerekir. Aslında apne ve hipopnelerin habercisi horlama olabilir. Sadece horlama ameliyatla tedavi edilirken apne ve hipopnelerin devam etmesi tıkayıcı uyku apne sendromunun teşhis edilmesini zorlaştırabilir" dedi.

Erdöl, "Uykuda horlama ile birlikte apne ve/veya hipopnelerin eklenmesi, ayrıca gündüz aşırı uykululuk olması tıkayıcı uyku apne sendromunun önemli belirtisidir. Bu sendrom her yüz kişinin 5 ile 6’sında görülmekte, sıklıkla 20-40 yaşlarında erkeklerde 2 kat daha fazla iken ileri yaşlarda eşit oranda görülmektedir. Tıkayıcı uyku apne sendromu; hipertansiyon, unutkanlık başta olmak üzere bilişsel fonksiyonlarda bozulma, kalp hastalıkları, uykuda ani ölüm, diabet mellit, hormanal ve metabolik bozukluk, inme, trafik ve iş kazaları gibi ciddi hastalıklarla ya beraber olmakta ya da nedeni  olabilmektedir" şeklinde konuştu.

Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Sabri Erdöl, "Teşhisinde en önemli tetkik polisomnografidir (PSG). PSG ile tıkayıcı tipte uyku  apne sendromu tanısı konulurken derecelendirmesi de yapılabilmektedir. PSG ile elde edilen saatteki apne veya hipopne olaylarına göre hafif, orta ve ağır derecede tıkayıcı  tipte uyku apne sendromu sınıflandırılmaktadır; hatta pozisyonel ve REM ağırlıklı olarak da tanımlanmaktadır. Halen tıkayıcı uyku apne sendromu tedavisinde en önemli yöntem CPAP cihazı tedavisidir." ifadelerini kullandı.

CPAP cihazı tedavisi uygulanabilmesi için PSG eşliğinde cihaz uygulaması testi yapılmakta ve uygulanacak soluk alıp verme basınçları belirlenmekte olduğunu belirtti.



Haberler

Tüm Haberler