Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu - shmyo@gelisim.edu.tr


 Hemşireler Günü

İstanbul Gelişim Üniversitesi (İGÜ), Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu (SHMYO), İlk ve Acil Yardım Yardım Program Başkanı Öğr. Gör. Emel Çakar Hemşireler Günü hakkında konuştu.
Hemşireliğin insan yaşamının en kişisel ve özel yönleri ile ilgilenen bir meslek grubu olduğunu belirten Öğr. Gör. Emel Çakar, "Zamanın başlangıcından bu yana hemşirelik; iyileştirici, bakım verici, aynı zamanda kişisel ve duygusal olarak hasta ve ya hasta olabilme ihtimali olan kişilere bakım veren kişiler olarak tanımlanmıştır" dedi.

Öğr. Gör. Emel Çakar, açıklamalarına şu şekilde devam etti: "İlk olarak hemşirelik mesleğinin o sönmeyen ışığını yakan Lambalı Kadın ‘Florance Nightingale‘ ile başlayan mesleğin temelleri, devamında İlk Türk Hemşiresi olarak kabul edilen, Selçuklu sultanlarından ikinci Kılıçaslanın kızı Gevher Nesibe Hanım’ la devam etmiştir. Alanında birçok gelişme ve meslekleşme aşamalarından geçmiş olan hemşirelik mesleği günümüzde de hala önemli meslek grupları arasında sayılmaktadır"

"Hemşirelik mesleği insan ihtiyacından doğan bir meslek grubu olarak; içerisinde sevgi, saygı, şefkat barındıran aynı zamanda ırk, dil, cinsiyet, din ayrımı gözetmeksizin ihtiyacı olan herkese aynı kalitede ve aynı özveriyle yaklaşan, soyut ve somut tüm kavramları içerisinde bulunduran nadir meslek gruplarından biri ve en önemlisidir. İnsanlara bakım verme eyleminin yanı sıra aynı zamanda onlara terapotik yaklaşımla destekleyen hayata devam edebilme yetisi kazandırabilen sadece teorik olarak değil pratik anlamda da yol gösterici olmayı hedefleyen bir meslektir"

"Hemşirelik mesleği günümüzde hızla değişen ve gelişen tıpın tüm yeniliklerine açık, kendini bu alanda tamamlayan, bu alanlara da yenilikler kazandıran bir meslek grubu olarak sağlığın en önemli basamaklarından biri olarak yerini almıştır"

"Hemşirelik mesleğinin bu hızla ilerlemesinde hemşirelerin eğitim kadroları içerisinde yer almaları, aynı zamanda lisans düzeyindeki eğitimin, yüksek lisans ve doktora düzeyine taşınarak devamlılığının sağlanması önem arz etmektedir. Ülkemizin her köşesinde sonsuz sabır ve her türlü özveriyle çalışan, ışık olamaya devam eden, insanı merkeze koyan aynı zamanda mesleğini gerçek sevgi ve şefkatle yapan hemşirelerimizin ve bu yola yeni çıkacak olan hemşirelik adaylarımızın Hemşirelik Haftası kutlu olsun"



Haberler

Tüm Haberler