Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu - shmyo@gelisim.edu.tr


 Anestezi Teknikerinin Rolü ve Görevleri

İstanbul Gelişim Üniversitesi Öğr. Gör. Melis Merve Çakal, "Anestezi teknikerlerinin sabırlı, titiz, dikkatli, sorumluluk sahibi, iletişim becerisi kuvvetli ve edindiği bilgiyi doğru kullanabilen bireyler olması gerekir" dedi.
Öğr. Gör. Melis Merve Çakal, Anestezi teknikerinin resmi gazetede yayınlanan görev tanımına göre(EK MADDE-13); anestezi teknikeri sağlık yüksekokullarının anestezi programlarından mezun; anesteziyoloji ve reanimasyon uzamanı tabibin sorumluluğunda ve yönlendirmesi doğrultusunda anestezi işlemlerinin güvenli bir şekilde başlatılması, sürdürülmesi ve sonlandırılması için gerekenleri yapan sağlık teknikeri olarak tanımladığını söyledi.
 
Öğr. Gör. Melis Çakal, anestezi teknikerlerinin temel görev, yetki ve sorumluluklarını sırayla;
1. Ameliyathanede anestezi cihazını ve operasyon için gerekli ekipmanları hazırlamak,
2. Hastaya cerrahinin gerektirdiği montörizasyon ve kateterizasyon işlemlerini yapmak,
3. Hasta uyanana kadar takibini yapmak,
4. Anestezi uzmanını hasta hakkında bilgilendirmek,
5. Anestezi ile ilgili verilen diğer görevleri yapmak olarak açıkladı.
 
Çakal, anestezi teknikerlerinin çalışma ortamını ise kısaca kan ve vücut sıvıları ile bulaş riskinin yüksek olduğu, kapalı bir ortam olan ameliyathaneler olduğunu söyledi. Görevi sırasında doktorlar ve diğer meslektaşları ile iletişim halinde olunması gerekilen stresli bir ortam olduğunu da ekledi. Bu nedenle anestezi teknikerlerinin sabırlı, titiz, dikkatli, sorumluluk sahibi, iletişim beceresi kuvvetli ve edindiği bilgiyi doğru kullanabilen bireyler olması gerektiğinin altını çizdi.



Haberler

Tüm Haberler