Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu - shmyo@gelisim.edu.tr

Tıbbi Laboratuvar Teknikleri








 İnsülin Direnci


İstanbul Gelişim Üniversitesi (İGÜ) Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu (SHMYO) Tıbbi Laboratuvar Teknikleri Program Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Arzu Özgen insülin direnci ile ilgili bilgilendirici bir yazı kaleme aldı.


Dr. Öğr. Üyesi Arzu Özgen yazısında insülin direncinin nedenleri ve tanı ve tedavisi ile ilgili önemli bilgilere yer verdi. Özgen'in "İnsülin Direnci" başlıklı yazısı haberin devamında yer almaktadır. 


İnsülin Direnci

 
Özgen; insülinin, kanımızdaki glikozun enerji için kullanıldığı kas, yağ ve karaciğerdeki hücrelere girmesine yardımcı olan pankreas tarafından üretilen bir hormon olduğunu dile getirdi. 
 
Dr. Öğr. Üyesi Arzu Özgen açıklamalarına şöyle devam etti:

"İnsülin direnci ise kas, yağ ve karaciğer hücrelerinin insüline iyi yanıt vermemesi ve kandan kolayca glikoz alamamasıdır. Dolayısıyla, pankreas, glikozun hücrelere girmesine yardımcı olmak için daha fazla insülin üretir. Zamanla hücreler insüline yanıt vermeyi bırakırlar ve insüline dirençli hale gelirler. Pankreas, hücrelerin tepki vermesini sağlamak için daha fazla insülin üretmeye devam eder, sonunda pankreas bu duruma ayak uyduramaz ve kan şekeri yükselmeye devam eder. Kan şekerini depolayan karaciğer hücreleri dolduğunda ise fazla kan şekeri yağ hücrelerinde depolanır."
 
"Altında yatan birçok sebep olabilir, bunlara örnek olarak en sık görülenlerden birisi olan obezite ve gebelik, bazı ilaçlar, strese cevap olarak salgılanan hormonlar, insülin antikorları verilebilir. İnsülin direnci klinikte birçok şekilde ortaya çıkabilir. Obezite ile ilişkili insülin direncinin sonuçlarına örnek olarak Tip 2 diyabet, metabolik sendrom, koroner arter hastalığı, polikistik over sendromu, karaciğer hastalığı, bazı kanserler verilebilir."
 
"Obezite ile birlikte olan insülin direncinin tanısı klinik bulgular ile konulur, bunlar ayrıca metabolik sendromun bulguları ile benzerdir. Hiperglisemi, dislipidemi, abdominal obezite ve hipertansiyon bu bulgulardır. Metabolik sendroma, insülin direnci sendromu ya da sendrom X de denilmektedir. Metabolik sendrom, Tip 2 diyabet ve kardiyovasküler hastalık gelişimi için önemli bir risk faktörüdür. Artmış vücut ağırlığı metabolik sendrom için en büyük risk faktörlerindendir. Diğer risk faktörleri arasında yaş, sigara kullanımı ve fiziksel inaktivite yer alır. Tedavide, kilo verme ve fiziksel aktiviteyi içeren yaşam tarzı değişiklikleri, Tip 2 diyabetin önlenmesi ve kardiyovasküler hastalık riskinin azaltılması için önemlidir. Bu önlemler, Tip 2 diyabetin önlenmesinde de etkilidir."