Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu - shmyo@gelisim.edu.tr

Tıbbi Görüntüleme Teknikleri








 Radyasyonun Nörolojik Etkileri


İstanbul Gelişim Üniversitesi (İGÜ), Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu (SHMYO), Tıbbi Görüntüleme Teknikleri Program Başkanı Öğr. Gör. Mehmet Çitekci, radyasyonun nörolojik etkilerini anlattı.


Sağlık konusunda her bireyin çok hassas davrandığını kabul ediyoruz. Ancak bu hassasiyet ne derece bilinçli gerçekleştiriliyor, bu konu düşündürücü. Her gün yürüyüş yapanlar, yemeğin kalorisine dikkat edenler, Günlük alınması gereken sıvı miktarı vb. insanlar, sağlık denilince yeme, içme, spor, gibi durumları baz alırken; gözden kaçan ve hatta hiç akla gelmeyen önemli bir unsurdur Radyasyon. Gözle görülmüyor, elle tutulmuyor ama etkisini maruz kalındığı andan itibaren hiç kaybetmiyor. Yüksek düzeyde radyasyona maruz kalındığında ishal, bulantı, kusma, ateş, baş ağrısı gibi belirtiler görülmektedir. İlerleyen günlerde ise halsizlik, ilgisizlik, keyifsizlik, sersemlik hissi, görsel ve düşünsel algılarda bozulma, uyum ve uyku bozuklukları, kan basıncında düşme, saç dökülmesi gibi durumlar görülmektedir. Bu konuda en büyük örnek, Çernobil faciasının yaşandığı bölgenin Radyasyondan temizlenmesinde görev yapan kişilerde, ileri dönemlerde anormal bir biçimde beyin damar hastalıkları, mental bozukluklar, otonom sinir sistemi bozuklukları vb. Nörolojik hastalıklar görülmüştür. Ukrayna’da yapılmış olan bir araştırmaya göre her 100 bin kişi baz alındığında, 1987 yılında 2641 kişide Nörolojik Hastalık görülmüştür. 1992 yılına gelindiğinde 14021 kişide Nörolojik Hastalık görülmüştür. Devam eden yıllar baz alındığında durum hiç iç açıcı görülmemektedir. Bu durumdan anne karnındaki çocuklar da etkilenmiştir ve hatta devam eden nesillerde kalıcı bir Nörolojik Hastalık aktarımı söz konusu olmuştur.

Belarus ve Ukrayna’da yapılan araştırmalar sonucu, radyasyondan en çok zarar görenler, anne karnındaki bebekler olmuştur. Ortaya çıkan sonuçlar sırasıyla;
  • Anne karnında Radyasyona maruz kalan çocukların matematik ve dil performanslarının sağlıklı çocuklara göre çok düşük seviyede olduğu gözlemlenmiştir.
  • Nörolojik Hastalıkların anormal derecede arttığı görülmüştür.
  • Epilepsi Hastalığında artış görülmüştür.
  • Sinir Sistemi ve Göz Hastalıklarında ciddi oranda artış gözlemlenmiştir.
  • Zihinsel özürlü doğum oranında artış görülmüştür.
Belirtilen durumlar göz önünde bulundurulduğunda Radyasyonun, görülmeyenin de ötesinde ne kadar etkiye sahip olduğu çok açık ortadadır.

Sağlıklı günler yaşamanız dileğimle.