Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu - shmyo@gelisim.edu.tr

Sağlık Kurumları İşletmeciliği








 Sağlık Kurumları Yöneticisi Kimdir ve Neden Önemlidir?


İstanbul Gelişim Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Öğr. Gör. Mürsel Tirgil "Sağlık kurumları, kompleks yapısından dolayı bu alanda eğitim almış yöneticilere ihtiyaç duymaktadır" dedi.


Öğr. Gör. Mürsel Tirgil sözlerine şöyle devam etti: Türkiye’deki devlet hastanelerine bakıldığında verimsizliklerin olduğu gözlenmektedir. Bunların en önemli nedenlerinden biri de sağlık kurumlarının yönetimindeki eksikliklerdir. Sağlık hizmeti sunan kurumların büyümesi, maliyetlerin de artmasını beraberinde getirmiştir. Bunun sonucunda sağlıkta yönetimi önemi artmış ve sağlık kurumları yönetimi kendi başına apayrı bir meslek grubu olmuştur. Sağlık Kurumları yöneticisi kurumun ekonomik ve finansal yönden planlama, örgütleme, yöneltme, koordinasyon ve denetimini yaparken aynı zamanda kurum içindeki bölüm, birim ve servislere de liderlik yapmaktadır. Sağlık Kurumları Yönetimi hem yönetimi hem de sağlık sektörünü içinde barındırması açısından diğer yönetim mesleklerine göre ayrı bir yere sahip olmuştur. Sağlık kurumlarında farklı meslek grupları bir arada çalıştığından işlevsel bağlılığı zorunlu kılmaktadır.

 "Sunulan sağlık hizmeti, sağlık kurumlarındaki harcamaların önemli bir bölümünü hekimlerin faaliyetleri belirlediği için bu faaliyetler hakkında denetim sağlamak da zor olacaktır. Bu faaliyetlerin başında ikame edilemez, emeğin yoğun, uzmanlık alanının yüksek, acil ve ertelenemez nitelikte olan sağlık hizmetleri gelmektedir. Sağlık kurumlarında verilen hizmetler de hata ve belirsizliklere karşı fazlasıyla duyarlı ve ölçümleri de bir o kadar zordur. Kıt kaynaklar, gelişen teknoloji ve tüketicilerin bilinçlenmesi gibi etmenler sağlık hizmetlerinde yönetimin kalitesinin de artmasını kaçınılmaz kılmıştır."

"Hastanelerdeki amaç en düşük maliyetle verimli hizmeti sunarak topluma yararlı olmaktır. Sağlık kurumları yöneticisi ise; bu amacı yerine getirebilmek adına kurumdaki kaynakları en etkin şekilde planlaması gereken kişidir. Sağlık kurumları farklı kaynaklardan bilgiler toplayarak ve küresel anlamda yapılan değişim ve gelişimleri takip ederek kurum adına yeni vizyonlar oluşturacak yöneticilere ihtiyaç duymaktadır. Bu yöneticilerle kurum daha verimli hizmetler verir ve kendini daha iyi bir şekilde ileriye taşır. Bu bilgiler çerçevesinde gelişen teknolojiler ve karmaşık olan sağlık hizmetlerinin yönetimi için bu alanda eğitim almış Sağlık Kurumları Yöneticilerinin bulunması gerekmektedir. Özellikle pandemi döneminde, sadece doktor hemşire ve diğer sağlık personelinin yanında donanımlı sağlık yöneticisine de ihtiyaç duyulmaktadır. Sağlık Kurumları Yöneticisinin hak ettiği yerlere geleceğine eminim. Esen kalın."