Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu - shmyo@gelisim.edu.tr

Saç Bakımı ve Güzellik Hizmetleri








 Güzelliği Ararken Sağlığınızı Kaybetmeyin


Günümüzde güzellik ve estetik kaygısıyla çoğu insan güzel, genç ve bakımlı görünmek için elinden gelenin en iyisini yapmaya çalışmaktadır. Moda trendlerini takip etmekten en son güzellik bakımlarına kadar amaç, iyi görünmek ve iyi hissetmektir.


Peki aldığımız tedaviler ne kadar güvenli?
 
Sık sık güzellik veya estetik tedavilerin ters gittiğini duyuyoruz ve düzeltici tedaviye ihtiyaç duyan birçok müşteri görüyoruz. Genellikle botoks, dermal dolgu maddeleri ve kimyasal peeling gibi cilt tedavileri olarak adlandırılan kırışıklık önleyici enjeksiyonları içeren medikal estetik tedaviler, çok az eğitim almış veya hiç eğitim almamış kişiler tarafından gerçekleştirilemez.
 
Estetik tıp hızla büyüyen ve genişleyen bir alandır ve düzensiz uygulamalar halkın kafasını karıştırabilir. Tedaviler sadece doktorlar tarafından yapılmalıdır. Bununla birlikte, bu kurallar uygulanmadığından, sadece reçeteyle satılan ilaçları enjekte etmek de dahil olmak üzere potansiyel olarak tehlikeli tedavileri gerçekleştirme konusunda yetkin olduğunu iddia eden ve kursa gitmiş bir terapist bulmak ne yazık ki zor değildir.
 
Özellikle botoks ya da dolgu günümüzde insanların sıklıkla tercih ettiği ve hızla büyüyen bir sektör haline geldi. Ancak sorun şu ki, lisanssız ürünlerin kullanıldığı pazarda bilgiye hala ulaşılıyor. Şişirilmiş tedavilerle ilgili şikayetlerin her geçen gün arttığı ve çoğunun dudak dolgunlaştırma tedavileri ile ilgili olduğu haberlerini alıyoruz. Bu veriler bize tedavilerin hala sağlık hizmeti vermeyen profesyoneller tarafından sunulmakta olduğunu söylemeye devam ediyor.
 
Uygulama yapmak isteyenler uygulayıcılarını ve referanslarını kontrol etmelidir. Uygulayıcıların niteliklerinin kanıtlanabilir olduğuna dikkat edilmelidir. Olası yan etkiler veya komplikasyonlar nelerdir? Cevaplardan memnun değilseniz, başka bir yere gidin. Bir araba alacaksanız, sadece "Kırmızı olanı orada istiyorum" demeyin. Onun hakkında daha fazla şey öğrenmek istiyorsun.
 
İnsanların doğal güzelliğini artırma ihtiyacı hissetmek önemlidir. Ancak buradaki sorumluluk, bu ihtiyacın güvenli bir şekilde karşılanmasını sağlamaktır.
 
 
 
Saç Bakımı ve Güzellik Hizmetleri Program Başkanı
 
Öğretim Üyesi Pelin Özgünay