Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu - shmyo@gelisim.edu.tr

Saç Bakımı ve Güzellik Hizmetleri








 Cilt Bakımının Önemi


İstanbul Gelişim Üniversitesi (İGÜ), Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu (SHMYO), Saç Bakımı ve Güzellik Hizmetleri Program Başkanı Pelin Özgünay cilt sağlığı hakkında bilgi verdi.


Cildimiz kökenimizi, yaşam tarzımızı, yaşadığımız bölgenin yaşını ve iklim tipini yansıtır. Cilt rengi, tonu ve pürüzsüzlüğü, pigmentasyonu, cilt yüzey özellikleri cildimizin sağlığını belirler. Günümüzde kozmetik ve ilaç sektörü cilt sağlığı için geniş bir ürün yelpazesi sunmaktadır.
“Son on yılda cilt bakımı algımız genişledi ve cildi rahatlattı diyebiliriz.

Özünde temizliği içeren bu şemsiye terim, cildin bariyer fonksiyonunun yeniden kazanılması ve dikkatli bir şekilde korunması ile cilt bakımında bütünlük oluşturmuştur. Günümüzde modern cilt bakım ürünleri, cildi iyi durumda tutan temizleyici, yatıştırıcı, onarıcı, güçlendirici içerir. Doğru kullanılan cilt bakım ürünleri, cildi günlük hayata hazırlamanın yanı sıra medikal estetik öncesi önemli bir rol oynar. Cilt bakım ürünlerinin tanıtımındaki iddiaları da dahil olmak üzere çoğu zaman bir etkiye dayandığı bilinmektedir.

Cilt bakımına verilen önem yaşla birlikte değişiyor

Öğr. Gör. Pelin Özgünay “Temel olarak cilt tipleri yağlı cilt ya da kuru cilt olarak algılanır. Bu algı çoğunlukla doğru olsa da coğrafyamızda tek bir cilt tipinden bahsetmek yeterli olmayacaktır. Aslında cilt bakım ürünlerinin daha iyi performans göstereceği beklentisi cildin yaşlanmasına bağlı olarak ortaya çıkmaktadır. Cilt tipi ister yağlı ister kuru olsun, yaşa bağlı olarak cilt hücrelerinde bir yavaşlama olur ve ortaya olgun bir cilt tipi çıkar.

Dermisteki nemin buharlaşmasını engelleyen sebum salgısının azalması sonucunda ciltte incelme artar. Pigment hücreleri tarafından yetersiz melanin salgılanması sonucu düzensiz boyama meydana gelir. Bu lekeler güneşin etkisiyle daha da şiddetlenir. Ellerde ise daha çok boyun bölgesindedir. Yavaşlayan kan dolaşımı cildin pembe rengini kaybetmesine neden olur. Cilt donuk ve solgun görünür. Hücrenin epidermis altında başlayan yolculuğu gençlerde 28-30 gün sonra ölü hücreler olarak cilt yüzeyinde biriktiğinde son bulur. Bu süreç 40'lı yaşlarda 45-50 güne çıkar. Bu istatistiksel bilgi, yaşlanma sürecini nerelerde önleyebileceğimize ışık tutuyor.

Cilt bakımı ve cilt koruması yaşam boyunca önemli bir rol oynar. Yaş ilerledikçe yatıştırmanın, iyileştirmenin ve güçlendirmenin önemi artar. Bu özel bakım temizlik işlemi ile birlikte yapılmalıdır. Cilt bakımı değişikliklerinin karakteri, cildin daha pürüzsüz, sağlıklı, daha tedavi edici ve önleyici görünmesini sağlamalıdır. Primer bölgelerdeki cilt problemleri yaşam boyu değişse de yaşlanmayla birlikte bakım ve korunma ihtiyacı daha da önem kazanır.

Bu aşamada cilt bakımı uygulamalarında uzmanlar tarafından peeling (eksfoliasyon veya peeling) işlemi yapıldığında uzun vadede önleyici bir tavır sergilediği görülmektedir. Mekanik ve kimyasal peelingler, kurumuş ve işlevini yitirmiş ölü deriyi temizlerken, aşağıdan canlı hücre üretimini de hızlandırır. Hücreler bölünerek çoğalırlar. Çoğalan hücreler epidermiste çoğalır ve yukarı doğru itilir. Yüzeyde yassılaşan ve kuruyan ölü hücreler her yeni hücre oluşumunda alttan dökülür. Cildin doğal olarak deriden atılması doğal eksfoliasyondur. Bununla birlikte, çeşitli cilt durumlarını gidermek için kullanılan farklı soyma teknikleri vardır. Bu tür uygulamalara tıbbi eksfoliasyon denir. Dermabrazyon, lazerbrasyon, deep-light kimyasal peeling vb. uygulamalar cilt doktorları tarafından yapılırken güzellik salonlarında çeşitli yöntemler uygulanmaktadır.

“Meyve asitleri (AHA'lar) cildi yeniler”

Alfa Hidroksil asit - meyve asitleri, üzüm, limon, elma, sirke, ekşi süt ve şeker kamışında bulunan maddelerden oluşan bir tür kimyasal peeling. Doğal zımpara glikolik asitler ile korneum tabakasının hücre yapısı yumuşatılır, inatçı cilt çözülür ve keratinizasyon kolayca giderilir. Çizgiler azaltılır ve ince çizgiler ortadan kaldırılır. Pigment hücrelerinin aktivitelerini düzenleyerek lekelerin tamamen veya kısmen yok edilmesi sağlanır. Kollajen oluşumu, derin katmanlardaki özel enzimlerin aktivasyonu ile uyarılır. Cildin nem tutma özelliği arttırılarak cildin elastikiyeti sağlanır.

Aktif bileşenlerin cilde nüfuz etme kabiliyeti artar. Cildin yağ üretimi dengelenir. Pürüzlü cilt görünümü giderilerek pürüzsüz, narin, net bir görünüm sağlanır. Tüm cilt tiplerine uygulanabilir. %40'ın üzerindeki oranlar doktorlar tarafından daha derin uygulamalar için kullanılmaktadır. Enstitülerde uzmanların tedavi ve bakımı için geliştirilen AHA ürünleri genellikle belirli bir uygulama döneminde kullanılmaktadır.

Bu süre 6-8 hafta arasında değişebilmekte ve her hafta yapılan yeni testlerle bakım verilen kişinin tepkileri ölçülmektedir. Her kurum bakımında olduğu gibi AHA bakımında da evde kullanıma yönelik daha düşük konsantrasyonda (%3-5) ürünler bulunmaktadır. Ancak evde kullanılan bu ürünlerin yukarıda belirtilen iyileştirmeleri ne ölçüde sağlayabildiği bilinmemektedir. Bu nedenle problemler öncelikle uzmanlar tarafından incelenmeli ve uygun kurum açısından yapılmalıdır.

Cilt bakımı günümüzde çok ihtiyaç duyulan bir alandır. Tıbbın ve yeni medikal estetik uygulamalarının gelişmesinden önce doğru ve sistemli bir cilt bakımı, etkili sonuçlar almak için cildi hazırlar. Cildimizin temizliğine ve bakımına sadece estetik açıdan değil sağlık açısından da özen gösterilmesi, yaşlandıkça oluşacak kırışıklık ve deformasyon gibi sorunların önlenmesi açısından oldukça faydalıdır. Bu nedenle cildiniz için alacağınız önlemler ve bakım ile cilt sağlığınızı tehlikeye atmayacaksınız.” İfadelerini kullandı.