SAÇ BAKIMI VE GÜZELLİK HİZMETLERİ

Cilt bakımının önemi

11.07.2019 Per 02:04

İstanbul Gelişim Üniversitesi (İGÜ), Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu (SHMYO), Saç Bakımı ve Güzellik Hizmetleri Program Başkanı Öğr. Gör. Pelin Özgünay Cilt Sağlığı Hakkında Bilgi Verdi

Cildimiz, kökenimizi, yaşam biçimimizi, yaş ve yaşadığımız bölgenin iklim tipini yansıtmaktadır. Cilt rengi, tonu ve düzgünlüğü, pigmentasyon, cilt yüzey özellikleri cildimizin sağlığını belirlemektedir. Günümüzde cilt sağlığı konusunda kozmetik ve farmasötik sanayi geniş bir ürün yelpazesi sunmaktadır.
“Son on yılda cilt bakımı konusundaki algılarımız genişledi ve cildi rahatlattı diyebiliriz. Özünde temizlik içeren bu çatı terimi, cildin bariyer fonksiyonunun restorasyonu ve özenli koruması ile cilt bakımında bütünlük oluşturmuştur. Bugün, modern cilt bakım ürünleri, temizleme, yatıştırıcılık, geri yükleme, güçlendirmeyi içermekte, dolayısıyla derinin iyi durumda kalmasını sağlamaktadır. Doğru kullanılan cilt bakım ürünleri cildi günlük yaşama hazırlamakla birlikte medikal estetik öncesinde de önemli bir rol oynamaktadır. Cilt bakım ürünlerinin tanıtımında iddiaları da dahil olmak üzere çoğu kez bir etkiye dayandığı bilinmektedir. “ dedi

“Yaşın artmasıyla cilt bakımı üzerine vurgu değişiyor”

Öğr. Gör. Pelin Özgünay “Temelde cilt tipleri yağlı cilt ya da kuru cilt olarak algılanmaktadır. Bu algı büyük ölçüde doğru olmakla birlikte coğrafyamızda tek bir cilt tipinden bahsetmek de yeterli olmayacaktır. Aslında cilt bakım ürünlerinin daha fazla performans göstermesi beklentisi cildin yaş almasına bağlı olarak ortaya çıkmaktadır. Bir cilt tipi ister yağlı ister kuru bir cilt tipi olsun yaşa bağlı olarak deri hücrelerinde yavaşlama olacaktır ve olgun bir cilt tipi ortaya çıkacaktır. Dermiste nemin buharlaşmasını önleyen sebum salgılanmasının azalması sonucu ciltte incelme artmaktadır. Pigment hücrelerinin yetersiz melanin salgılaması sonucu düzensiz lekelenmeler olmaktadır. Bu lekeler güneşin etkisiyle daha da artmaktadır. Ellerde, boyun bölgesinde daha fazladır. Yavaşlayan kan dolaşımı cildin pembe rengini yitirmesine neden olmaktadır. Cilt mat ve soluk görünümlüdür. Epidermisin altında başlayan hücrenin yolculuğu, gençlerde 28 – 30 gün sonra, ölü hücre olarak cildin yüzeyinde birikmesiyle son bulur. Bu süreç 40′lı yaşlarda 45 – 50 güne çıkar. İşte bu istatistiksel bilgi, yaşlanma sürecinin nerede önüne geçeceğimiz konusunda bize ışık tutuyor.

Cilt bakımı ve cildin korunması hayat boyunca önemli bir rol oynamaktadır. Yaşın artmasıyla yatıştırmanın, iyileştirilmenin, güçlendirilmenin önemi de artmaktadır. İşte bu özel bakım, temizleme işlemi ile yürütülmelidir. Cilt bakım vardiyalarının karakteri cildi pürüzsüz, sağlıklı, daha terapötik ve önleyici görünüme ulaştırmalıdır. Hayat boyu birincil bölgelerdeki cilt sorunları değişmekle birlikte yaşlanmaya bağlı olarak elbette bakım ve korunma ihtiyacı daha da önem kazanmaktadır. Bu aşamada soyma (exfoliation ya da peeling) işlemi, cilt bakım uygulamalarında uzman kişiler tarafından yapıldığında uzun vadede önleyici bir tavır sergilediği görülmektedir. Mekanik ve kimyasal peelingler kurumuş ve işlevini yitirmiş ölü deriyi temizlerken, alttan gelen canlı hücre üretimini de hızlandırır. Hücreler bölünerek çoğalırlar. Çoğalan hücreler epidermiste çoğalarak yukarıya doğru itilirler. Yüzeyde yassılaşıp kuruyan ölü hücreler, alttan her yeni hücre oluşumunda dökülürler. Cildin doğal olarak ciltten dökülmesi doğal eksfoliasyondur. Ancak çeşitli cilt rahatsızlıklarını gidermek için kullanılan değişik soyma teknikleri bulunmaktadır. Bu şekilde uygulamalara medikal eksfoliasyon denmektedir. Dermabrazyon, laserbrasyon, derin-hafif kimyasal peelingler vb. uygulamalar cilt doktorları tarafından yapılırken güzellik salonlarında da çeşitli metotlar uygulanmaktadır.

“Meyve asitleri (AHA’lar) cildi yeniliyor”

Alfa Hydroxyl asit - meyve asitleri, üzüm, limon, elma, sirke, ekşi süt ve şeker kamışında bulunan maddelerden oluşan bir kimyasal peeling çeşitidir. Doğal zımpara glicolik asitler ile corneum tabakanın hücre yapısı yumuşatılır, inatçı deri çözülür ve keratinleşme kolayca atılır. Çizgilerin azalması ve ince çizgilerin giderilmesi sağlanır. Pigment hücrelerinin faaliyetleri düzene sokularak lekeler tamamen veya kısmen yok edilir. Derin tabakalarda özel enzimlerin faaliyete geçmesiyle kolajen oluşumu uyarılır. Cildin nem tutma özelliğinin artması ile cildin esnekliği sağlanır. Etki maddelerinin cilde nüfuz etme özelliği artırılır. Cildin yağ üretimi dengelenir. Kaba cilt görünümü giderilerek pürüzsüz, narin, berrak bir görünüm sağlanır. Tüm cilt tiplerine uygulanabilir. %40 üzerinde oranlar doktorlar tarafından daha derin uygulamalar için kullanılır. Enstitülerde uzmanların tedavisi ve bakım için geliştirilen AHA ürünleri genellikle belli bir uygulama periyodunda kullanılırlar. Bu periyot 6–8 hafta arasında değişebilmekte ve her hafta yapılan yeni testlerle bakım yapılan kişinin reaksiyonları ölçülmektedir. Her enstitü bakımında olduğu gibi AHA bakımlarında da evde kullanmak üzere daha düşük kontrasyonlu (% 3-5) ürünlerde bulunmaktadır. Ancak evde kullanılan bu ürünlerin yukarıda bahsedilen gelişmeleri ne ölçüde sağlayabildiği bilinmemektedir. Bu nedenle, sorunların öncelikle uzmanlar tarafından incelenmesi ve uygun enstitü bakımından yapılması gerekmektedir.

Cilt bakımı günümüzde daha çok ihtiyaç duyulan bir alan olmaktadır. Tıbbın gelişmesi ve ortaya çıkan yeni medikal estetik uygulamalar öncesi doğru ve sistemli yapılan bir cilt bakımı cildi etkili sonuçlar almak adına önceden hazırlamaktadır. Sadece estetik açıdan değil sağlık açısından da cildimizin temizlik ve bakımına özen göstermek, yaşımız ilerledikçe oluşacak kırışıklık ve deformasyon gibi problemlerin önlenmesi bakımından çok faydalıdır. Dolayısıyla cildinize alacağınız önlem ve göstereceğiniz özen ile cilt sağlığınızı tehlikeye atmamış olacaksınız.” İfadelerini kullandı.