Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu - shmyo@gelisim.edu.tr

Patoloji Laboratuvar Teknikleri








 ''True Talks About Nutrition-18 '' Etkinliği Düzenlendi


Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulumuz Öğr. Gör. Emel Özgün danışmanlığında IGU Biyoteknoloji ve Yaşam Bilimleri Klubünün 27 Kasım Salı günü Gelişim Tower Oditoryumda 'True Talks About Nutrition-18 ' etkinliği gerçekleştirildi.


Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulumuz Öğr. Gör. Emel Özgün danışmanlığında  IGU Biyoteknoloji ve Yaşam Bilimleri Klubünün 27 Kasım Salı günü  Gelişim Tower Oditoryumda 'True Talks About Nutrition-18 ' etkinliği gerçekleştirildi. Etkinliğe; Dyt. Didem Kanca Üstay, Dr. Alp Sirman, Dyt. Şef Elif Edes Tapan konuşmacı olarak katıldılar. Yoğun ilgi gören etkinliğe değerli akademisyenlerimiz ve  öğrencilerimizin yanı sıra üniversitemiz dışından  da katılım gerçekleşti. 

Konuşmacılar;

Sayın Didem Kanca Üstay : Georgetown Üniversitesi Finans ve Uluslararası İşletme bölümünü bitirmesinin akabinde yine Georgetown Üniversitesi’nde beslenme lisansı ve tıp bölümünün ilk 4 senelik derslerini aldıktan sonra New York Üniversitesi’nde Klinik Beslenme alanında yüksek lisans yapmıştır. Amerika Birleşik Devletleri’nde 1999-2003 yılları arasında çeşitli beslenme danışmanlıklarından ve araştırmalarından kazandığı deneyimlerini, 2005 yılında İstanbul’da kurduğu SAYASA- SAğlıklı YAşama SAnatı’nda danışanlarına aktarmaya devam etmektedir. Sayın Didem Kanca’nın 2014 yılında Yarın Diyete Başlıyorum adlı kitabının 3. Baskısı çıkmıştır. Yeditepe Üniversitesi’nde 2011'den bu yana "Danışmanlık Uygulamaları" adlı dersi veriyor. Öğrenmenin yaşı yoktur deyip, bireylerin ve toplumların gelişmelerinde en önemli faktörün eğitim ve öğretim olduğunda inandığı için 2003 yılından bu yana çok sayıda uluslararası kongreye ve eğitime katılmış olup, dünya çapında birçok beslenme merkezini ziyaret ederek farklı beslenme tipleri üzerine araştırmalarda bulunmuştur. Değerli konuğumuz Didem Kanca Üstay ve  Asistanı değerli Dyt. Pınar Doğan ‘’Medyanın Beslenme Alışkanlıkları Üzerine Etkisi’’ başlıklı sunumu ile misafirlerle buluştu.

Sayın Dr. Alp Sirman :  ‘’Hastalıkların tedavisi yanında önlenmesi için çaba gösteren bir doktor. Tasarım hatası nedeni ile banyoda düşen bir kadını, asansöre sedye veya koltuğu sığmadığı için aşağıya taşımak zorunda kaldığımda ilgilenmeye başlar. Bu konuda mimari toplantılara kongrelere dinleyici olarak katılır o kadar çok sorgular ki sonunda buyurun konuşun derler hatta YTÜ’ de tasarım günleri sonrasında misafir olarak ders verirler ve kanun değişene kadar, bina bilgisi dersi anlatır. Sonrasında misafir olarak, İTÜ de doktora öğrencilerine ve Sabancı Üniversitesi’nde insan tasarım ilişkilerini anlatmaya başlar. Konu genişler bu arada evler-şehirler-ulaşım modelleri ve sağlık ilişkileri derken tasarım ve çalışma ve öğrenme performansına kadar gelir. V. Zeka ve Yetenek Kongresi’nde "Zekanın Evrimi ve Etkileyen Çevresel Faktörler" ve Üsküdar Üniversitesi’nce düzenlenen Şiddetin Evrimi Uluslararası Evrimsel Psikoloji kongresinde "Şiddetin Evrimi" konulu konuşmaları var. İzmir’de Futureskop da öğrenmeyi etkileyen çevresel faktörler konusunda yaptığı konuşma sırasında mimari etkiler ve öğrenme konusunu çalışma fırsatı olur. Bu konunun okul tasarımlarına yansımaları ve öğrenmeye etkileri konusunda bir çalışma grubu oluşturur, 2019 yılında bu konuda velilere yönelik bir etkinlik için çalışmalar sürdürmektedir. Bu çalışmada okullarda beslenme, mimari tasarım ders programlarının öğrenmeye etkilerini mimarlar, öğretmenler ve diyetisyenlerden oluşa çalışma grubunda geniş bir çerçevede ele almaktadır. Bir yandan da gittikçe artmakta olan sahte bilim konularında çalışmakta olan Dr. Alp Sirman . hastalarının karşılaştığı sahte bilim uygulamaları ve diyet hataları sonucunda gördüğü tıbbi problemlerin çözümü için bilgilendirme amaçlı yayınlar, TV programları hazırlar. Gazetelerde röportajlar verir. Bu amaçla diyetetik öğrencilerine periyodik bilgilendirme toplantıları düzenlemekte olan  değerli konuğumuz  Dr. Alp Sirman  ’Gıda Katkıları Okul ve İşyeri Beslenmesi’’ konulu sunumunu bizlerle paylaştı. 

Sayın Elif Edes Tapan :  Notre Dame de Sion Fransız lisesini bitirdikten sonra, Washington D.C. ve Floransa`da güzel sanatlar / fotoğrafçılık eğitimini tamamlayan Elif Edes Tapan, “Grand Diplôme du Cordon Bleu” diplomasını aldığı gastronomi eğitimine Paris Cordon Bleu’de devam etti. 1993 yılında "Elif Gourmet" ile başlayıp, ileriki yıllarda en iyi `gurme shop` seçilen "Crema" ile devam ettiği "Gourmet Shop" ve "Catering" alanlarında İstanbul’un öncü isimlerinden oldu. Çalışmalarına bir süre Washington D.C. de devam eden Tapan, 2003’de İstanbul’da kişiye özel parti mekanı fikri ile çok beğeni toplayan "Masa" yı kurdu. Elif Edes Tapan 2009 yılında, yemek kitaplarını altında topladığı "Mutlu Mutfak" markasını hayata geçirdi. 2009 senesinde “Yeni Evliler için Misafir Sofraları” 2011 senesinde “Afrodizyak Yemekler: 44 Tabak Aşk” ve 2018’de “Tüy Siklet” kitapları yayınlandı. 2013 yılından bu yana “44 Tabak Aşk”, “Mutlu Mutfak”, “Olsa da Yesek”, “Elif ile Lezzet Yolculuğu” adlı televizyon yemek programları olan Tapan televizyon projelerine devam etmektedir. 1992 yılından bu yana içlerinde Milliyet, Cosmopolitan, Country Homes, Living etc., All Decor, Crystal, Elele gibi yayınların bulunduğu pek çok dergi ve gazeteye menü oluşturma, sofra düzeni, yemek stilistliği, davet organizasyon önerileri ayrıca sayısız tarif içeren gurme sayfalar ve seyahat yazıları hazırlayan Tapan bu çalışmalarına devam etmektedir. Okan Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Fakültesi Gastronomi Bölümünde eğitmenlik görevine devam eden Tapan şirketler, eğitim kurumları, özel gruplar için gastronomi ve gastronomi turizmi ile ilgili atölyeler, eğitimler düzenlemekte, yurt içi ve yurt dışına temalı yolculuklar organize etmektedir. Değerli konuğumuz Elif Edes Tapan’ı ‘’Diyetisyen ve Şef İş Birliğinin Önemi’’ni bizlerle paylaştı.