Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu - shmyo@gelisim.edu.tr

Patoloji Laboratuvar Teknikleri








 ’Diyabet Tedavisinde Kök Hücrenin Yeri’


İstanbul Gelişim Üniversitesi (İGÜ) Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı Biyoteknoloji ve Yaşam Bilimleri Kulübü 2018-2019 akademik yılı içerisinde dördüncüsünü düzenlediği etkinlikte İstinye Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof.Dr.Erdal Karaöz’ü ağırladı.


İstanbul Gelişim Üniversitesi Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı Biyoteknoloji ve Yaşam Bilimleri Kulübü 2018-2019 akademik yılı içerisinde dördüncüsünü düzenlediği etkinlikte İstinye Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof.Dr.Erdal Karaöz’ü ağırladı. İGÜ Gelişim Tower’da gerçekleşen etkinlikte ‘’Diyabet Tedavisinde Kök Hücrenin Yeri’’ konuşuldu.

Prof. Dr. Karaöz, tip 1 diyabetin vücudun virüs, bakteri gibi vücuda yabancı organizmalarla savaşmak üzere programlanmış bağışıklık sistemi hücrelerinin herhangi bir nedenden dolayı insülin üreten hücreleri yabancı olarak algılayıp öldürmesi sonucu ortaya çıkan bir sağlık sorunu olduğunu söyledi.

Tip 1 diyabetin otomimmün bir hastalık olduğunu tekrardan vurgulayan Prof.Dr. Karaöz, pankreasiçerisinde organın devamlılığını sağlayan kök hücrelerin var olduğunu kanıtladıklarını vurguladı. ‘’Aslında bütün diyabet hastalarının pankreaslarında insülin üreten hücreler var. Yapım ile yıkım arasında dengesizlik olduğu için hastalıklarla uğraşıyoruz. Yapım ve yıkım tüm organlarımızda var. Herhangi bir nedenden dolayı yıkım artarsa, klinik sonuçlarla karşılaşıyoruz; bu kanser için de geçerli... ’’ İnteraktif olarak etkinlik devam ederken, Prof.Dr. Karaöz seyircilere bazı sorular yöneltti; ‘’Peki yapım ile yıkım arasındaki dengesizliği bozmanın yöntemi nedir? Mezenkimal kök hücre hakkında bilgisi olan var mı? Tip 1 ve Tip 2 diyabet farkı nedir?’’ En büyük kök hücrenin zigot olduğunu söyleyen Erdal Karaöz, mezenkimal kök hücrelerin güçlü bir immün sistemi baskılayıcı ajan (immünsupressor) ve bozuk immün mekanizmaları tamir edici özelliğinden bahsetti. Etkinliğin sonunda Prof.Dr.Erdal Karaöz’e katılımından ötürü İstanbul Gelişim Üniversitesi adına teşekkür plaketi takdim edildi.