Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu - shmyo@gelisim.edu.tr

Otopsi Yardımcılığı








 Kısıtlamaların Çocuklardaki Etkisi


Uzmanlar pandemi sürecinin yetişkinleri etkilediği gibi çocukları da etkilediğini belirtti. Hastalığın ülkemizde görülmesiyle birlikte çocuk ve ergenlerde kaygı ve korku düzeylerinde artış görülmektedir.


Çocukların fiziksel açıdan olduğu gibi ruhsal açıdan da özellikleri genetik olarak aktarılmakta ve anne babaları ile benzerlik göstermektedir. Buradan yola çıkarak,  kaygılı ebeveynlerin genetik olarak da olumsuz model olmasıyla da çocuklarını negatif yönde etkilediğini düşünebiliriz.

Pandemi süreciyle ilgili yoğun kaygı yaşayan çocuklar, hem kendilerini güvende hissetmek istediklerinde hem de ailesinin hasta olacağından korktukları için anne babalarından ayrılmakta güçlük çekiyorlar. Bu durum bazı çocuklarda hastalıktan korunmak için aldığımız önlemlerin abartılarak yapılması (aşırı el yıkamak), uykusuzluk, iştahsızlık, hemen ağlamak gibi belirtilerle görülmektedir.

Anne babalar pandemi önlemlerini abartmaktan ve devamlı olarak pandemiyle ilgili konuşmaktan kaçınmalıdır. Aşırı kontrolcü, kuralcı da olmamalıdır; aşırı rahat önemsemeyen davranışlarda da bulunmamalıdır. Bu doğrultuda dengeli davranışlar sergileyen ebeynlerin çocukları kendilerini güvende hisseder. Aile içerisinde kaliteli zaman geçirilerek bu durumun normalden farklı olmadığı hissettirilmelidir. Ayrıca teknolojik cihaz ve internet kullanımıyla ilgili de rol madel olunmalıdır. Bu konuyla ilgili sıkıntı yaşayan ailelerin uzmanlara danışması önerilmektedir.