Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu - shmyo@gelisim.edu.tr

Otopsi Yardımcılığı








  Çocuk İstismarının Özel ve İlginç Bir Türü: Munchausen By Proxy Sendromu


İstanbul Gelişim Üniversitesi Otopsi Yardımcılığı Programı Dr. Öğr. Üyesi Dilara Öner "Çocuk istismarının özel ve ilginç bir türü olan Munchausen By Proxy Sendromu ’’ hakkında bilgiler verdi.


İlk kez 1977 yılında İngiliz çocuk doktoru Roy Meadow tarafından tanımlanmıştır. Aileden (genellikle anne) ya da bakıcı gibi kişilerden biri, aslında hasta olmayan çocukta bir hastalık varmış izlenimi vermekte ya da bir hastalık tablosu oluşturarak çocuğu hastaneye götürmektedir. Çoğu kez tetkikler tamamlanmadan hastaneden ayrılmakta, şüphe çekmemek için farklı hastaneler kullanılmaya başlanmakta, bu süreçte çocuğa bir teşhis konamamaktadır. Nadir rastlanan bir durum olması sebebiyle ilk anlarda istismardan şüphelenilmediğinden süreç uzamakta ve bazen yıllarca sürebilmektedir.

Çakı İ. E ve arkadaşları tarafından sunulan bir olguda; 9 aylık bebeğin yaşamının yaklaşık 8 ayında, İstanbul’da bir Eğitim ve Araştırma Hastanesi Onkoloji Servisi’nde 4 ay süre ile, başka bir Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde 2 ay süre ile ve başka bir Devlet Hastanesi’nde de yatışları olduğu, bu hastanelere idrarında kan, feçeste kan görülmesi, burnundan kan sızması, vücudunda çatlaklar ve morluklar oluşması gibi sebeplerle başvurduğu, son olarak karın ve kafasındaki çatlaklardan kanama başlayınca Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Pediatri Acil Servisi’ne ambulansla getirildiği, tetkikleri sonucu istismara uğradığı şüphesiyle Adli Tıp Anabilim Dalından konsültasyon istendiği, 9 aylık gelişimi normal görünümde kız bebeğin vücudunda muhtelif yaygın sıyrıklar ve kesiler görüldüğü, konulan tanı ve yapılan ihbarlar sonucu annenin gözaltına alındığı, iki kez gözaltına alınan annenin serbest bırakıldığı ve bu kez çocuğa sıvı sabun ve çamaşır suyu enjekte ettiği, başka bir hastaneye başvurduğu ve bu hastaneden yapılan ihbarla olayı itiraf ettiği ve tutuklandığı, olayın geniş biçimde ve toplumda infial yaratacak biçimde basında yer aldığı bildirilmiştir.

Kaynak: Çakı İ. E, Söğüt Y, Öner D, Kaya A. M, Ünsalan M. T, Çetin G. Munchausen By Proxy Sendromu: Bir Olgu Sunumu. XVI. Adli Bilimler Kongresi Beldibi, Türkiye 04-07 Nisan 2019 (Poster Bildiri).