Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu - shmyo@gelisim.edu.tr

Optisyenlik








 Presbiyopi ve Çok Odaklı Lensler


İstanbul Gelişim Üniversitesi (İGÜ), Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu (SHMYO), Optisyenlik Program Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Sinem Gürkan Aydın, Presbiyopi ve Çok Odaklı Lensler hakkında bilgi verdi.


Refraksiyon kusurları ekstrem bir durum söz konusu olmadğı sürece 40’ lı yaşlara kadar tek odaklı gözlük lensleri ile düzeltilebileceğini belirten İstanbul Gelişim Üniversitesi Dr. Öğr. Üyesi Sinem Gürkan Aydın, "Fakat, bu yaşlardan sonra yakın görme bozukluğu diğer bir deyişle presbiyopi başlar. Presbiyopi yaşla orantılı olarak artış gösterir. Dolayısıyla bazı durumlarda  uzak görüş için ayrı yakın görüş için ayrı gözlük kullanımı gerekebilir. Tek bir gözlükle uzak, orta ve yakın mesafeler net ve rahat görülebilirken birden fazla gözlük kullanmak bazı sıkıntılara neden olabilir. Bunun için Multifocal  olarak adlandırılan çok odaklı lensler kullanılır. Multifokal lensler kullanıcılara büyük oranda kolaylık sağlamakla beraber kişiye özel tasarım yapılarak görme kalitesi artırılır" dedi.

Dr. Öğr. Üyesi Sinem Gürkan Aydın açıklamalarında şu ifadeleri kullandı: "Multifocal lensler presbiyopinin düzeltilmesini sağlayan lensler olup,  tüm mesafelerde net görüş sağlamak için geliştirilmiştir. Multifocal lensler tercih edilirken kullanıcının özellikleri, ihtiyaçları ve çerçeve özellikleri göz önüne alınmalıdır.  Konvansiyonel multifocal lenslerde kişi yan alanlardan baktığında görüntü bozulmaları, kullanıcının görme rahatlığını engelleyebilir. Bu yüzden kullanıcılar bu lenslerle bakacağı yöne gözleriyle değil başını çevirerek bakmalıdır. Kullanıcılara gerekli eğitim verilerek bu lenslere kolaylıkla alışması sağlanabilir. Kişiye özel üretilen multifocal lensler çerçevenin şekline göre ön veya arka yüzeyi ya da her iki yüzeyi de işlenmiş lensler olup yaşam kalitesini artırıcı etkisi bulunmaktadır. Multifokal lenslerin kullanımının ülkemizde yaygınlaşması ve kullanıcıya gerekli eğitimlerinin verilmesinde optisyenlere ve üretici firmalara büyük görevler düşmektedir"