Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu - shmyo@gelisim.edu.tr

Odyometri








 COVID-19 ve İşitme Üzerindeki Etkileri


Geçtiğimiz yıl COVID-19 hakkında çok şey öğrenmiş olsak da, uzun vadeli etkileriyle ilgili hala birçok soru var. Kızamık, kabakulak ve menenjit gibi virüslerin işitme kaybına neden olabileceği biliniyor, ancak COVİD-19 virüsünün işitsel etkileri hakkında çok az bilgiye sahibiz.


Geçtiğimiz yıl COVID-19 hakkında çok şey öğrenmiş olsak da, uzun vadeli etkileriyle ilgili hala birçok soru var.
Kızamık, kabakulak ve menenjit gibi virüslerin işitme kaybına neden olabileceği biliniyor, ancak COVİD-19 virüsünün işitsel etkileri hakkında çok az bilgiye sahibiz.

İşitme kaybı, COVID-19'un bir yan etkisi olarak bildirildi ve Profesör Munro tarafından yürütülen bir çalışmada, hastaneden taburcu edilen hastaların yüzde 13'ünden fazlasının işitme duyusunda bir değişiklik bildirildiği öne sürüldü.

Kevin Munro ‘Açıkçası, COVID-19'un işitme sistemi üzerindeki uzun vadeli etkilerini anlamak için dikkatle yürütülen bir klinik ve tanısal çalışmaya acil ihtiyaç vardır’ diyerek bununla ilgili araştırmalara başlamıştır.

Manchester Biyomedikal Araştırma Merkezi'ndeki araştırmacılar tarafından yürütülen, Dowager Kontes Eleanor Peel Trust (DCEPT) ve Manchester Üniversitesi tarafından finanse edilen COVID-19'un işitme üzerindeki olası uzun vadeli etkisini araştırmak için yapılan  Birleşik Krallık çalışması 21 Ocak’da açıklandı.

Çalışma 1 yıl boyunca Manchester BRC İşitme Sağlığı Lideri ve Manchester Üniversitesi Odyoloji Profesörü Profesör Kevin Munro tarafından yönetilecek ve COVİD-19’un işitme üzerindeki etkileri araştırılacak.

Bu araştırma, Birleşik Krallık'taki COVID-19 ile ilgili işitme bozukluklarının sayısını ve ciddiyetini doğru bir şekilde araştırmayı, işitme sisteminin hangi bölümlerinin etkilenebileceğini ve bunlar ile yaşam tarzı arasındaki ilişkiyi keşfetmeyi amaçlamıştır.
 
Kaynak:

 https://www.manchester.ac.uk/discover/news/major-study-to-investigate-links-between-hearing-loss-and-covid-19-launches/
                                                                                            
                                                                                                              ODYOMETRİ PROGRAMI
                                                                                                              Öğr. Gör. Fadime Aybüke KILIÇ