Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu - shmyo@gelisim.edu.tr

Laboratuvar Teknolojisi








 Tükenen Kaynak: Su


İstanbul Gelişim Üniversitesi Laboratuvar Teknolojisi Bölümü Öğr. Gör. Dr. Damla Zeydanlı “Suya tükenmekte olan bir kaynak gözüyle bakmaya başlamalıyız. Kıymetini anlayarak, sürdürülebilir bir şekilde geri dönüşümüne önem vermeliyiz.” dedi.


Temiz suya erişim en temel insan haklarından biridir. Dünyamızın dörtte üçü su ile kaplı olsa da bu su kaynaklarının %97’si tuzlu sudur. İnsanlar tarafından kullanılabilecek temiz su dünyadaki suyun %0,01’den daha azdır (1). Dünyanın en kıymetli, en sınırlı  kaynağı hakkında ne derece bilgiliyiz? Suyun kirlenmesinin temel nedenleri arasında tarımsal faaliyetler, sanayi aktiviteleri ve bilinçsiz ev içi kullanım verilebilir. Yaşam ile eş anlamda olan bu   kaynağın kullanımında nasıl bilinçlenebiliriz?
 
Bugün dünya nüfusunun %18’i temiz suya ulaşamazken, 2030 yılına geldiğimizde insanların yarısının su kıtlığı çeken ülkelerde yaşayacağı öngörülüyor (2). Son günlerde ülkemizde de suyun gereksiz tüketimi ve tasarrufu konuları gündemde olsa da su arıtma teknolojileri de büyük çapta kaynağın geri dönüşümü için önem arz eder. Hem gelişen hem gelişmekte olan ülkelerde su kaynaklarının fiziksel, kimyasal, biyolojik ve radyolojik atıklarla kirletilmesi dikkate değer bir problemdir.
 
Suyun doğada kendi döngüsü vardır. Buna rağmen gelişen teknoloji, artan insan aktiviteleri ve iklim değişimiyle suyun geri dönüşüm döngüsü yeterli hızla gerçekleşemiyor, bu da kaynaklarımızın kirlenmesine sebep oluyor. Bu noktada atık suyun sürdürülebilir şekilde arıtılması ve geri kazanılması hayati önemde demekle abartmış olmayız. Temelde atık suyun arıtılması için kullanılan yöntemler içinde filtrasyon, koagülasyon-çöktürme, yüzdürme, adsorpsiyon, klorlama gibi yöntemler verilebilir.
 
Atık suların geri kazanımının birçok faydası vardır. Bunlar şöyle özetlenebilir;
  • Sürdürülebilir olması,
  • Güvenli olması,
  • Enerji tüketimini düşürmek,
  • Temiz su kaynaklarının ve yüzey sularının korunması,
  • Ekonomiye kalıcı fayda sağlanması
Günümüzde gelişen bilinç ile ülkemizde de birçok firma suyun sürdürülebilir olarak arıtılması ve geri dönüştürülmesi için Ar-Ge çalışmalarını sürdürmekte, konuda bilgilendirilme için projeler gerçekleştirmektedir. Bu alanda yapılan bilimsel çalışmalar da umut vermektedir. Bizler de hayatımızın her alanında suyun kıymetini daha iyi anlamalı, kaynağın korunması için elimizden geleni yaptığımızdan emin olmalıyız.

  1. Liu, J., A. Dorjderem, J. Fu, X. Lei, and D. Macer, (2011). Water Ethics and Water Resource Management.UNESCO.
  2. Zorba, S. Half the World to Face Severe Water Stress by 2030 unless Water Use is "Decoupled" from Economic Growth, Says International Resource Panel. United Nations Environment Programme.