Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu - shmyo@gelisim.edu.tr

İlk ve Acil Yardım








 Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi


İstanbul Gelişim Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu İlk ve Acil Yardım Programı, Öğr. Gör. Nurcan Esin, UMKE'ye destek çağrısında bulundu.


Bilindiği gibi günümüz toplumlarında büyük metropollerde bir arada yaşama mecburiyeti gün geçtikçe artmaktadır. Bu mecburiyet dar alanlarda pek çok kişinin birlikte yaşamını sürdürmesini gerektirmektedir. İçinde bulunduğumuz yüzyılda doğal afetlerin de sayısal olarak ve şiddet olarak artış göstermesi toplumların daha kırılgan bir hale dönmesine neden olmuştur. Dolayısıyla, aynı şiddette karşımıza çıkan afetler gün geçtikçe daha çok kişinin etkilendiği sosyal ve ekonomik hasarın da doğru orantılı olarak arttığı bir durum almıştır.

Günümüz sağlık sisteminde yapılan çalışmalarda afet anındaki kayıpların en büyük bölümünün altın saatler olarak da adlandırdığımız ilk 0-72 saatlik bölümde karşımıza çıktığını göstermiştir. Bu saatler içerisinde yapılan ilk müdahalelerin uzun vadeli sağlık problemlerini sakatlıkları ve kayıpları en aza indirdiği bilinmektedir. Bu nedenle afet oluşan bir bölgede sağlık hizmetinin ilk saatlerden itibaren hızlı, doğru ve etkin bir şekilde verilmesi büyük önem taşımaktadır.

1999 depreminden sonra ülkemizde afet anında verilen sağlık hizmetlerine bakış konusunda ciddi değişiklikler yaşanmıştır. Bu değişikliklerden bir tanesi de öncelikle ‘’ASEP Projesi’’ olarak başlayan ve arkasından UMKE (Ulusal Medikal Kurtarma Ekipleri) olarak evrilen bir süreçtir.

Bu aşamada amaç afet bölgesindeki sağlıkçıların ve sağlık hizmeti veren binaların olay anında hasar görebileceği gerçeğinden yola çıkarak bu bölgede afetzedelere en kısa sürede hizmet vermeye başlayacak olan sağlık ekiplerinin başka, illerde organize olarak olay bölgesine nakledilmesi amacı ile yola çıkılmıştır. İlk yıllarda sırt çantalarında bulunan hafif ilk yardım malzemeleri ile afet bölgesinde ve hatta yıkılan binaların içerisinde kurtarma hizmeti ile birlikte başlayan bir sağlık desteği olarak yola çıkılmış olup, kurtarma anındaki can kaybı ve sakatlıkların en aza indirilmesi amaçlanmıştır.

İlk dönem ekipleri bu amaç için sağlık personelinden oluşturulmuş ve eğitilmişlerdir. İlerleyen yıllarda ise özellikle hastanelerin yapısal olarak zarar görmesi ve çok sayıda yaralının başka illere tedavi amacıyla taşınması zorlukları görülmüş ve seyyar hastane kurulumları gündeme gelmiştir.

Günümüz afet anlayışında afete uğrayan bölgede acil başlığındaki tüm dallarda hizmet verebilmek amacıyla seyyar hastaneler temin edilmiş ve yurt çapında belirli koordinatör illerde bulundurulması sağlanmıştır.

İlk yapılanmada küçük girişimler amacıyla oluşturulan 5-6 kişilik timler şeklinde başlayan yapı günümüzde bir hastanenin ihtiyaç duyacağı tüm personel ve lojistik desteği de içine alan bir sistem haline gelmiştir. Bu nedenle günümüz UMKE sistemi içerisinde; uzman doktor, hemşire, sağlık memuru, elektrik teknisyeni, şoför, kayıt memuru gibi her branşta personele ihtiyaç duyan bir yapı oluşmuştur. Gönüllülük sistemi şeklinde çalışan ve olay anında toplanarak bölgeye giden bu ekipler ilk müdahaleyi yaparak sakatlık ve ölümleri en aza indirmektedir.

Bir gün kendimizin veya yakınlarımızın da bir afet ortamında böyle bir yardıma ihtiyaç duyabileceğini düşünerek siz de bir UMKE gönüllüsü olabilirsiniz.

UMKE gönüllüsü olabilmek için başvuruya tıklayınız.