Fizyoterapi

SHMYO Hareketsiz Yaşama Hayır Etkinliği

Yapılan araştırmalar modern yaşamın özellikle teknolojinin getirdiği kolaylıklar sayesinde günün 24 saatinden ortalama olarak 15 saatini oturarak-hareketsiz şekilde geçirdiğimizi gösteriyor. Boş zaman aktivitelerinin hemen hemen hepsini oturarak yaptığımız da düşünülürse aslında hareketli olduğumuz süre sayısı oldukça az ve yapılan hesaplamalar doğrultusunda masa başı herhangi bir işten emekli olmuş bir birey emeklilik süresine dek ortalama 9 yıl oturduğu bulunmuştur.

Bu araştırmalar ışığında düzenlenen ‘’Hareketsiz Yaşama Hayır’’ etkinliğinde Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Akademisyenleri, Fizyoterapi programı Öğretim Görevlisi Merve Bilgiç eşliğinde ofis çalışanlarının gün içindeki duruşları nedeniyle meydana gelebilecek postür bozukluklarını önlemede ergonominin önemi ve mesleki kas iskelet sistemi hastalıklarının önlenmesi noktasındaki egzersizin ve mikro aranın önemi ile ilgili kısa bir seminerden sonra ofiste kısa süre ayırarak yapabilecekleri egzersizler ve duruş bozuklukları önlemek için germe-kuvvetlendirme egzersizleri yaptılar. Aynı zamanda ofiste uzun süre oturmanın yol açacağı metabolik hastalıklara da dikkat çeken Öğretim Görevlisi Merve Bilgiç; ofiste uzun süre oturmayı engellemek için verdiği önerilerde: alarm kurmak, kişisel çöp kutularının kullanılmaması, yazıcı ve fotokopi makinalarının bireyin hemen yakınına konumlandırılmaması, cep telefonu görüşmelerinin ayakta yapılması gibi maddeler mevcut. Günün önemli saatinin geçirildiği ofislerde yenilen yemeklerin de odada değil oda dışında yenilmesi gün içinde hareketsiz kalan bedenimizi aktifleştirmek ve dolaşım bozukluğu, tip 2 diyabet, insülin direnci, tansiyon, obezite gibi problemleri önlemek açısından oldukça önemli olduğunu belirterek bu hususların bireysel alışkanlık haline gelmesi noktasında temennide bulundu.